Originálny názov: The Call

Žáner: thriller
Minutáž: 94 minút
Krajina:  USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Brad Anderson
Scenár: Richard D’Ovidio
Kamera: Tom Yatsko
Hudba: John Debney
Hrajú: Halle Berry, Abigail Breslin, David Otunga, Michael Eklund a ďalší

Tiesňová linka (The Call, 2013)Thriller Tiesňová linka zavedie divákov do pomerne netradičného prostredia. Pokým filmov a seriálov o policajtoch, hasičoch, záchranároch je viac ako dosť, na tých, ktorí zabezpečujú, aby sa dostali tí správni z nich tam kam treba, sa kamera pozerá len zriedkakedy. Ak vôbec. Prostredie linky 911 je teda pomerne atraktívne a v tomto filme aj dynamicky a moderne zobrazené.

Hlavnou hrdinkou je Jordan (Halle Berry), ktorej úlohou je preberať hovory, pomôcť volajúcemu a poslať na miesto potrebné zložky záchranného systému. Mnoho volaní je falošných, či inak neodôvodnených, ale niektoré vybočujú z bežnej práce aj opačným smerom. Takými sú určite aj volania obetí vyčíňania sériového vraha. Jordan nezvládne svoju prvú takúto skúsenosť, pri ktorej sa jej nepodarí zachrániť malé dievča. Pracuje tak už len ako inštruktorka budúcich operátorov. Okolnosti ju však privedú k tomu, že musí prevziať od menej skúsenej kolegyne hovor obete únosu.

Po väčšinu svojej minutáže film funguje naozaj dobre. O napínavé momenty nie je núdza. Halle Berry si aj v tejto nenáročnej úlohe našla svoje miesto, i keď o jednotlivých postavách sa dozvedáme len málo. Aj tie vedľajšie sú však stvárnené naozaj sympaticky. Chyba však je, že pokým režisér Brad Anderson zvláda budovať jednotlivé scény, ako celok mu film uniká. Máme tu tak sériu menších vyvrcholení, ale to hlavné, ktoré by uzatváralo celý film nepríde.

Tiesňová linka (The Call, 2013) Tiesňová linka (The Call, 2013)

Scenár vyšiel z pera zatiaľ nie príliš úspešného scenáristu Richarda D’Ovidia, ktorý má za sebou podobne ako Anderson prácu na hororoch. Chalanom tak asi neprišlo odveci primiešavať do filmu hororové prvky. To vôbec nemusí byť samozrejme zlé, ale v istom momente neustriehli mieru. Film môžeme rozdeliť na dve časti. Pokým Jordan sedí za telefónom je všetko maximálne v poriadku a snímka síce nenáročná a neobjavná, ale za to veľmi fajn.

Avšak akonáhle sa hlavná hrdinka vydá zachraňovať obeť sériového vraha do terénu, Tiesňová linka stráca dovtedajšie kúzlo a zbavuje sa všetkého na čom stála. Razom sa objavujú všetky možné žánrové klišé, chýbajúca logika a speje to k neskutočne blbému záveru, ktorý ako keby ani nepatril k rovnakému filmu.

Pokazená je síce len menšia časť filmu, ale aj tak z kina odchádza so zvláštnym pocitom. Je to veľká škoda, lebo snímka má inak svoje kvality a mohol z toho vzniknúť zaujímavý thriller. Pôvodne sa inak s týmto námetom (práca linky 911) uvažovalo pre televízny seriál a film ukázal minimálne to, že by to určite stálo za pokus.