Tepuy

Roman Chrappa
Recenzia

Žáner: dokumentárny
Minutáž: 61 minút
Krajina pôvodu: Slovensko
Rok: 2007
Prístupnosť: MP

Réžia, scenár, kamera: Pavol Barabáš
Hudba: Michal Novinski
Rozprávač: Michal Hudák

TepuySnímka Tepuy je najnovší filmový dokument Pavla Barabáša, ktorý má na svedomí aj také cenami ovenčené filmy ako sú: Mustang, Omo, cesta do praveku, čí Amazonia Vertikal. Pavol Barabáš si tento krát vybral za predmet svojho skúmania a bádania stolovú horu Chimantá. Tá sa nachádza vo Venezuele, v povodí rieky Orinoco a jej kolmé steny sa vypínajú na vrchole Guyanskej vysočiny. Tepuy je strhujúcou výpravou za nedotknutým svetom, opísaným v románe Arthura Conana Doylea- Stratený svet.

Krásna, ale nebezpečná príroda a prehistorické formy života staré milióny rokov nás vtiahnu do deja a my sa cítime ako člen odvážnej výpravy. Vo veľkolepom labyrinte najstarších hornín planéty kolónie zatiaľ nepomenovaných organizmov vyleptali najväčšiu kremencovú jaskyňu na svete. Strhujúce a dych vyrážajúce zábery zachytáva Pavol Barabáš na 35mm kameru. Celá expedícia je vnímaná práve cez oči tohto odvážneho nadšenca. Tepuy je hodinový pohľad na radosť, objavy, vysilenie a boj zo zákonmi prírody. Komentár k filmu je napísaný príjemnou a jednoduchou formou. Nahovoril ho Michal Hudák a ja musím tento výber len pochváliť. Jeho hrubý a akčný hlas dokonale zapadal do zdanlivého ticha obrovského jaskynného systému.

To, že má Pavol Barabáš cit pre obraz je asi najdôležitejšia súčasť jeho filmov. Správne a veľmi osobne načasovaný strih dopĺňa jemná hudba, ktorá podnecuje mystérium a pokoru pred neskrotnou prírodou. Dej je vždy veľmi prekvapivý. Spontánne kamerové reakcie nahrádzajú skicovitý schematizmus, ktorý v iných dokumentoch často vídame. Umné roztriedenie napätia z adrenalínových výkonov predstaviteľov a okázalosti scenérii dodáva scénam dynamiku. Otázna je vždy stopáž filmu. Cítiť z nej veľkú subjektivitu, čo je dosť pochopiteľné. V každom prípade by divák zvládol u Barabáša vždy viac. Hlavnými kladmi sa možno nechtiac stávajú hlavní predstavitelia, ktorí sú veľmi spontánni. Po prekonaní prvých nástrah zabúdajú na kameru a práve to nás ťahá do deja.

Samotnú expedíciu sprevádza aj Branislav Šmída. Tento speleológ a objaviteľ viedol mnoho úspešných zahraničných projektov. Je spoluobjaviteľ najdlhšej kvarcitovej jaskyni sveta Cueva Ojos de Cristal. Českú republiku zastupoval Marek Audy. Venuje sa podzemnému fotografovaniu a v tejto oblasti získal niekoľko medzinárodných cien. Tak isto je jedným z dvoch objaviteľov spomínanej jaskyne. Ďalším členom posádky bol Charles Brewer Carias. Dobrodruh, prírodovedec, ale hlavne jeden z najväčších znalcov takzvaného Strateného sveta. Z jeho prírodovedeckými a etnografickými znalosťami zorganizoval približne 180 výprav. Jeho meno nenesie len jaskyňa s krasovými fenoménmi, ale tiež viacero endemických rastlín a živočíchov. Celú expedíciu dopĺňajú: Erik Kapucian, Marcel Griflík, Marian Majerčák, Zdenko Hochmut a Ján Pavlík.

Tepuy Tepuy

Film Tepuy nie je žiadny americký trhák s efektmi skresľujúcimi realitu. Je to príbeh o odvahe, pokore a symbióze ľudí s prírodou. Pavol Barabáš je autor dobrodružných filmov o ľuďoch v extrémnych situáciach a podmienkach. Nakrúcal v neprechodných džungliach, na štítoch hôr, na perejách rozbúrených riek. Tam kde nie je globalizácia a urbanizácia, len radosť z prírody a pocit osudovosti so všetkým živým na našej planéte.

Za jeho tvorbu dostal vyše 130 ocenení doma aj v zahraničí. Je držiteľom ocenia kryštálové krídlo. Samotný film Tepuy zbiera ceny a zvláštne uznania, z ktorých môžeme spomenúť Cenu divákov- MFHF z Popradu. Jeho filmy nesú dôležité poslanie. Každý divák žasne nad dômyselnosťou evolúcie a zábery, ktoré nám ponúka , nás nútia zamyslieť sa nad zmyslom života. Pavol Barabáš sa stal absolútnou špičkou v audiovizuálnej tvorbe s environmentálnou tematikou. Už teraz netrpezlivo čakám na jeho ďalšie dobrodružstvo.

/