Votrelci

Ivan Kučera
Kult

Votrelci„Nechcete nejaké lieky na spánok?“ – „Už som spala dosť.“

Peklo na vesmírnej lodi Nostromo, spôsobené mimozemšťanom s kyselinou namiesto krvi, prežila iba Ellen Ripleyová (Sigourney Weaverová). Odvtedy pláva v záchrannom module. Keď ju kozmonauti náhodou nájdu, so šokom sa od nich dozvie, že sa túlala nezmapovaným vesmírom celý priemerný ľudský život desaťročí! Ona ani kocúr Jones vďaka umelému spánku nezostarli, ale svet sa pohol. Napríklad planéta LV-426 sa už volá Acheron a nevalne známa spoločnosť Weyland-Yutanni na nej vystavala kolóniou s desiatkami kolonistov. Ripleyová, terorizovaná strašnými spomienkami, je požiadaná, aby sa – ako odborná konzultantka – zúčastnila vojenskej výpravy, smerujúcej práve na Acheron, s ktorým bolo ako na potvoru práve „náhodou“ prerušené spojenie. Ripleyovej o votrelcovi nikto neverí (kolonisti za celé roky nehlásili výskyt mimozemskej formy života), ale čo ak motyka vystrelí?

Výsadku sú účastnia neskúsený poručík Gorman (William Hope), drsný seržant Apone (Al Matthews) a „tretí vo velení“, tichý desiatnik Dwayne Hicks (Michael Biehn). Zvyšok tímu dotvára dvojica pilotov, zdravotníčka, technik, android, piati vojaci v čele s brutálnou Vasquezovou a civilný zástupca spoločnosti (Paul Reiser). Ako ukáže prieskum zdevastovaných priestorov základne, za všetko skutočne môžu votrelci. Z kolonistov prežila len malá Newt (Carrie Hennová). Ostatní sú mŕtvi. Alebo niečo horšie. Už čochvíľa zapraskajú hrudné koše a na svet sa vyliahnu DESIATKY votrelcov. Tento krát to bude vojna…

Votrelci Votrelci

Americko-britskí Votrelci (Aliens/1986) sú militantný kult z dielne kanadského režiséra, scenáristu a producenta Jamesa Camerona, v tom čase za sebou majúceho režijný debut Piraňa 2: Lietajúca smrť, scenár k Rambovi II a sci-fi triler Terminátor. Do Votrelcov si priviedol hneď niekoľkých svojich obľúbených dvorných hercov: Michaela Biehna (znova v úlohe ochrancu ženy, hoci Ripleyová občas ochraňuje jeho, čo Connorová nerobila), Lancea Henriksena (pôvodne mal hrať Terminátora, ale umelého človeka si zahral až dnes) a Billa Paxtona (po roličke zabitého kriminálnika mu Železný Jim ponúkol jednu z jeho najvďačnejších úloh, technika Hudsona). Hoci sa jedná o pokračovanie kultového sci-fi hororu Ridleyho Scotta Votrelec z konca 70. rokov, kocúr Jones sa v dnešnom filme len mihne.

Hoci sa hovorí, že pokračovanie je automaticky podradný film, existuje pár výnimiek a VOTRELCI medzi ne patria. Dôstojne naviazali na pôvodnú dejovú líniu. Film bol nominovaný na Oscara v týchto kategóriách: najlepší ženský herecký výkon v titulnej úlohe (Weaverová), špeciálne efekty, strih zvukových efektov, výprava, strih, zvuk a hudba. Nakoniec dostal sošku za zvukové a špeciálne efekty.

Votrelci Votrelci

Okrem výborných akčných scén (masaker komanda) a napätia (prvú hodinu sa „nič nedeje“) ponúka vtipné dialógy („Vasquezová, už si ťa niekedy pomýlil s chlapom?“ – „Nie, a teba?) a psychologický rozmer medziľudských vzťahov: materský cit k osirenému dievčatku, platonická láska k mladučkému vojakovi, nedôvera k tajomnému vedcovi. Postavy prechádzajú zmenami: zo zbabelcov Hudsona a Gormana sa stávajú hrdinovia bojujúci do poslednej kvapky krvi a snáď v tej Vasquezovej je trocha ženskosti. Tvorcovia do snímky rafinovane zakomponovali traumu Američanov z vojny vo Vietname, kde ich špičkovo vyzbrojení vojaci dostali na zadok od „primitívneho“ nepriateľa.

Snímka existuje zároveň ako režisérsky zostrih, dopĺňajúci medzery v deji. Nejedná sa o nutnosť, ale tieto typy filmy pozerajú hlavne fanúšikovia – pre tých je dvadsať minút doteraz nevidených scén čosi ako nové stránky Biblie pre luteránov. V režisérskej verzii sa dočkáme napríklad Ripleyovej dcéry Amandy (v skutočnosti Weaverovej mama), niekoľkých zásadných dialógov (prirovnávanie k včelej kolónii) a jednou z najvýraznejších pridaných scén je nakuknutie do kolónie pred útokom; na vlastné oči uvidíme, ako došlo k prvému infikovanému. Ďalšou výraznou novou scénou je pasáž venovaná samopalom na nožičkách, páliacich automaticky na každý pohyb. Tieto zbrane dôverne poznajú fanúšikovia počítačových hier AvP 1-2.

Votrelci Votrelci

Votrelci sú vojnové peklo a dôkaz, že voľné pokračovanie môže byť plnohodnotným pokračovaním minulých udalostí a obohatiť ich o nové veci. Na koniec dovoľte pár zaujímavostí.

– V režisérskej verzii uvidíme brata malej Newt (Carrie Hennová). Toho stelesnil skutočný Hennovej brat, Christopher Henn.
– Herečka Goldsteinová, známa ako Vasquezová, prišla na konkurz v obleku a lodičkách, pretože z názvu usúdila, že sa bude jednať o drámu z prostredia ilegálnych prisťahovalcov (narážka na tento pôvabný omyl je v dialógu medzi ňou a Hudsonom na palube Sulaca).
– Hicksa mal pôvodne hrať James Remar (Bojovníci Waltera Hilla).
– Keby ste sa nevedeli dostať k režisérskej verzii, skúste to s knižkou „Votrelci“ Alana Deana Fostera, vychádzajúcej z pôvodného scenáru Jamesa Camerona – a teda rátajúcou s napokon „vynechanými“ filmovými scénami.
– Nie, že by to bolo dôležité, ale Votrelci sa prebojovali do najužšieho výberu „najlepších sequelov v histórii“ v úvode hororu Vreskot 2 (1997).

Originálny názov: Aliens
Krajina: USA
Rok: 1986
Minutáž: 137 minút
Réžia: James Cameron
Scenár: James Cameron
Kamera: Adrian Biddle
Hudba: James Horner
Hrajú: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Carrie Henn, Bill Paxton, Jenette Goldstein, Mark Rolston, Daniel Kash, William Hope