Originálny názov: Creature from the Black Lagoon

Žáner: horor/sci-fi/
Minutáž: 79 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 1954
Prístupnosť: MP15

Réžia: Jack Arnold
Scenár: Harry Essex, Arthur A. Ross
Hudba: Chris P. Bacon
Hrajú: Richard Carlson, Richard Denning, Whit Bissell

NetvorZCiernejDnes už klasická 3d variácia štúdia Universal na krásku & zviera, z päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia a v čiernobielom oblečení.

V amazonskej džungli bol objavený šokujúci nález: fosília nepoznaného živočíšneho druhu, medzi-stupeň medzi človekom a rybou! Do srdca divočiny vyráža družina expertov, aby vykopala zvyšky kostry. Na vratkej lodi, patriacej urečnenému ruskému kapitánovi, sa plavia do lagúny, z ktorej sa nikto nikdy nevrátil. Aspoň nie po vlastných. Ako sa ukáže, nenachádza sa tu len kostra tajomného tvora, ale zrejme tiež posledný žijúci tvor druhu, o akom učebnice nevedia! Humanoidná obluda muža so žiabrami, prežila v panensky nedotknutej prírode snáď ešte z čias devónu, neuveriteľné. Netvor nie je nadšený vpádom výskumníkov. Tí navyše majú v tíme krásnu brunetku Kay (Julie Adamsová) a práve do nej sa láskou vyhladovaný samotársky netvor zamiluje…

Dielo režiséra Jacka Arnolda (Návšteva z vesmíru/1953) patrí k základným monštrám slávnej hororovej čierno-bielej galérie hollywoodskeho štúdia Universal. Ďalej do strašidelnej rodinky patrí Freundova Múmia (1932), Dracula Toda Browninga (1931), Whaleov Frankenstein (1931) alebo King Kong (1933).

Posledne menovaný má s Netvorom z Čiernej lagúny (Creature from the Black Lagoon, USA 1954, 78 minút) najviac spoločného: obidva rozprávajú o tom, že za netvorovým skonom nemôžu zbrane, ale čistá láska. V roku 2004 niektoré z týchto hororových čiernobielych klasík vyšli v Českej republike v luxusnej DVD edícii.

NetvorZCiernej NetvorZCiernej

Existujú horory desiatky rokov od svojho vzniku spoľahlivo desiace diváka (Vyháňač diabla, Dotyk medúzy). Netvor z Čiernej lagúny medzi ne nepatrí. Nie, že by jeho atmosféra nebola pôsobivá a titulná maska vydarená, ale keď vidíte, ako sa príšera potáca v umelohmotnej jaskyni, z diaľky do nej strieľajú a ona sebou po každom výstrele ťarbavo mykne, nemôžete sa báť nech akokoľvek chcete; v niektorých scénach sa na filme zub času podpísal kruto úsmevne.

Najhoršie to však nie je vidieť na netvorovi, ale na hrdinke. Vo chvíli, keď na ňu príšera tackavo zaútočí (robiac v priemere meter za osem hodín), žena sa nerozbehne preč; namiesto toho začne prenikavo jačať, podlomia sa jej kolená a zakrýva si tvár rukami. Áno, Arnoldov film sa možno postaral (dávno pred Čeľusťami) o to, aby sa diváci správali k vode podozrievavo, ale s odstupom rokov je to bohužiaľ už len takpovediac „milé predstavenie“, ktorého ústredné monštrum nedesí už preto, že nie je zlé; vlastne sa celý čas iba bráni.

Maska netvora, pod ktorou sa skrýval študent a príležitostný potápač Ricou Browning, je kvalitná i s odstupom času, ale určite jej pomáha, že v prvej polovici je nevidíme často (nepripomína vám to Votrelca?). Prianím štúdia ale bol presný opak – keďže do masky vrazilo veľa peňazí, chcelo ju mať na plátne čo najčastejšie.

NetvorZCiernej NetvorZCiernej

K čomu nemožno mať námietky, je výprava (ak nerátame občasnú zadnú projekciu) nádhernej džungle, riek s krokodílmi a strašidelne stojatých močarísk, v ktorých niečo tajomné žije. Nech mi nikto nehovorí, že Luis Llosa mal pri nakrúcaní Anakondy čisté svedomie. Škoda, že sa snímka kvôli rozpočtu nakoniec nenakrúcala vo farbe tak, ako pôvodne chcel režisér. Podvodné scény (nakrútené na Floride) sa striedajú so scénami na lodi. Tam prebieha zaujímavý súboj názorov a charakterov.

Netvor z Čiernej lagúny nie je hrôzostrašný, hoci trailer hovorí čosi o „napínavý“ a „úžasné vodné zábery, aké ste nikdy nevideli“. Príliš tomu neverte, vtedy bolo vtedy a dnes je dnes. Kratučký film zostarol a ak v dobe svojho vzniku desil, dnes je úsmevnou nostalgickou záležitosťou so svalnatými mužmi a bezmocnými ženami s veľkými prsiami. Napriek tomu si dokázal uchovať zvláštne mystickú „vážnosť“. Musím priznať, že chlapec vo mne, ten s roztrhanými teplákmi, sa do Čiernej lagúny vydá na vratkej lodi Rita rád vždy zas a znova.

/

P.S. Snímka sa v roku 1955 dočkala pokračovania znova pod taktovkou Jacka Arnolda, ktorý snímku pomenoval Revenge of the Creature. Vo vedľajšej roličke dvadsaťpäťročný Clint Eastwood.