Vec

Ivan Kučera
Kult

VecAntarktída, 1982. Polárna základňa, pozostávajúca z čisto chlapskej posádky (jediným dámskym elementom je hlas počítača, ktorému prepožičala sladké ženské tóniny herečka Adrienne Barbeau), si v zovretí nekonečného snehu nažíva pokojným životom, plným alkoholu, biliardu, kariet a znudeného monitorovania nekonečného bieleho pekla. Atmosféru naruší helikoptéra s nórskymi výskumníkmi zo základne ďaleko odtiaľto. To, čo vyzerá ako smrtiaci útok na amerických kolegov, je v skutočnosti zúfalá snaha zastreliť psa, ktorého tí blázni prenasledujú snáď cez celú pláň! Tento čudný lov však končí ich smrťou. Prečo by niekto chcel zabiť psa? Je to jednoduché: hlboko v snehu našli obrovskú mimozemskú loď, ktorej pilot prežil a infiltroval sa medzi nich. Ako ukáže následná obhliadka stanice Nórov, stretnutie tretieho druhu nikto neprežil, s výnimkou samotného mimozemského agresora, v tele zdanlivo neškodného psa sa prepašujúceho medzi Američanov. Môže sa zamaskovať za kohokoľvek z nich!

Americký horor Vec (The Thing/1982), je remake sci-fi hororu The Thing From Another World (1951), ktorý je adaptáciou poviedky Johna W. Campbella Jr. „Who Goes There?“. Ide o kultový film, čo potvrdzujú aj správy pravidelne nepravidelne sa objavujúce raz za X rokov a informujúce nás, že mimozemský príbeh sa znova vráti; producenti však ani po toľkých rokoch prázdnych sľubov nevedia, či vo forme seriálu, pokračovania alebo tzv. „pred-kračovania“ (v ktorom by sme uvideli, ako to skutočne bolo s nórskou osádkou).

Popularite snímky Vec sa netreba čudovať, veď komu by neučarovala úderne jednoduchá hudba Ennia Morricone, atraktívna biela výprava, od civilizácie izolovaná polárna stanica, nechutná mimozemská entita schopná brať na seba podobu akéhokoľvek živého organizmu – a Kurt Russell v slnečných okuliaroch, kovbojskom klobúku a pilotskej bunde?

Vec Vec

Bradatý herec bol v tom čase (vďaka filmom Elvis Presley či carpenterovke Útek z New Yorku) takou hviezdou, že v úvodných titulkoch Veci je z celého hereckého tímu uvedený len on. Prečo nie, ostatní mu iba drobno nahrávajú, vrátane Keitha Davida ako mocného Childsa a Wilforda Brimleya ako doktora Blaira. Russellov machopilot MacReady je však spoľahlivo razantným frajerom, ktorý za žiadnu cenu nedovolí vesmírnemu bastardovi zničiť svet, a nepotrebuje k tomu nikoho druhého.

Vec je pilierom sci-fi hororového žánru (úvodný prílet na Zem napodobnil neskorší Predátor) i vďaka pôsobivej kamere Deana Cundeya a maskám Roba Bottina, vďaka ktorého majstrovstvu je príšera vo všetkých svojich fázach vizuálne ukážkovo odpudivá, nachádzajúca konkurenta snáď len v Cronenbergovej rovnako „fyzicky odpornej“ Muche. Keďže na seba monštrum berie podobu jednotlivých členov stanice, patrí snímka zároveň k pilierom pod-žánru voľne zvaného „infekčné sci-fi“, v ktorom nás vesmírni agresori rafinovane využívajú ako hostiteľov (Zlodeji tiel, Vládcovia bábok, Fakulta alebo nedávna Invázia s Kidmanovou).

Vec Vec

Hoci sa tvorcovia inšpirujú inou klasikou, terorom s názvom Votrelec, zostávajú v ukazovaní Zla jeho presným opakom. Ukazujú úplne všetko! Prekvapivo to ale na pôsobivej atmosfére ich diela vôbec neuberá z celkovej pôsobivosti, pričom mnohé otázky zostanú, rovnako ako u Ridleyho Scotta, dráždivo nezodpovedané.

Zároveň je Vec ukážkovo napínavá, lebo netušíme, kto je vecou práve v tejto chvíli. John Carpenter neváha použiť hitchcockovskú scénu, akou je „žeravý drôt v krvi“. Spolu s Kubrickovým Osvietením ide o jeden z najlepších snežných hororov – a nielen preto, že je ich tak málo.

Vyčítať absenciu hereckých výkonov by asi bolo smiešne. Horšie je to s občasnou logikou (čudná výplň pracovného času, prítomnosť plameňometov), slabou psychológiou postáv a faktom, že divákom je (na rozdiel od postáv) zakázané vidieť vnútrajšok lode. Klasicky nedostatočný carpenterovský rozpočet bije do očí iba v akčných scénach, ale režisér mal v tomto smere odjakživa dosť rozumu a väčšinou si na realizáciu vyberal komorné scenáre, v ktorých si vystačil s hŕstkou hercov a dvoma troma budovami.

Vec Vec

Inak nemožno voči atmosfére neustáleho ohrozenia uprostred krajiny nikoho, nič namietať. Akiste je plusom absencia humoru (ak nerátame večné navážanie sa do švédsko-nórskych vzťahov), čo robí z ponuro strašidelnej snímky „seriózny“ a príjemne „vážny“ horor. Bolo to jedinečné obdobie, pred ktorým Carpenter nakrútil Halloween či Hmlu. Potom prišli Upíri a Duchovia Marsu a bolo to v…

Originálny názov: The Thing
Krajina: USA
Rok: 1982
Minutáž: 109 minút
Réžia: John Carpenter
Scenár: Bill Lancaster
Kamera: Dean Cundey
Hudba: Ennio Morricone
Hrajú: Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter, David Clennon, Keith David, Richard Dysart, Charles Hallahan