Práve dnes končiaci 68. Medzinárodný filmový festival v Benátkach priniesol okrem iného aj viacero filmov európskej produkcie, ktoré pozoruhodne dokazujú životaschopnosť kinematografie starého kontinentu. I keď tematicky (s jednou výnimkou) ich určite nemôžeme považovať za mainstreamové, úrovňou svojej produkcie, výpravou a obsadením sa však dominujúcim americkým snímkam minimálne vyrovnajú a známe herecké mená nakoniec môžu prilákať i väčšie počty divákov.

Všetky vybrané snímky majú okrem už spomenutého hereckého obsadenia spoločné aj vynikajúce hodnotenia po prvých projekciách, vysoké ambície a to, že vznikli v koprodukcii viacerých krajín. Štvoricu z Benátok dopĺňame francúzskym filmom, ktorý mal premiéru síce už v máji na festivale v Cannes, ale do bežných kín sa dostane až teraz na jeseň a zapadá do stanoveného modelu. Nepamätám sa, kedy naposledy sa objavilo toľko zaujímavých európskych projektov v tak krátkom čase za sebou.

The Artist
100 minút, Francúzsko/Belgicko

Táto zmes komédie, romance a drámy to bude mať zo všetkých piatich filmov u divákov zrejme najťažšie. Ide totiž o čiernobiely nemý film a veľa divákov sa toho zrejme bude obávať. To by však bola rozhodne chyba. Vynikajúci trailer nám totiž predstavuje, nemôžem si pomôcť:), úžasný film, v ktorom sa skrýva niečo viac.

Príbeh nás zavedie do Hollywoodu roku 1927. Práve do času, keď nemý film definitívne prehráva svoj boj so zvukom. Nie je to totiž len o rozšírení filmu o ďalší rozmer, ale zásadne sa tým menia zaužívané tvorivé postupy. Do ťažkej a často nezvládnuteľnej situácie sa dostávajú aj hviezdy nemého filmu. Hlavným hrdinom príbehu je jednou z nich, herec George Valentin. Sledujeme jeho slávu, pád i vzťah s mladou herečkou Peppy Miller, ktorá sa naopak vďaka zvuku dostáva na výslnie.

Režíroval a napísal Michel Haznavicius, ktorý po kariére v televízii a v reklame nakrútil dve pomerne úspešné paródie na špiónske filmy OSS 117. Hrajú: Jean Dujardin (Valentin, za postavu získal ocenenie v Cannes), Bérénice Bejo (Peppy), John Goodman, Malcolm McDowell a James Cromwell. Premiéra vo francúzskych kinách 12. októbra a v amerických 23. novembra.

A Dangerous Method
99 minút, Veľká Británia/Nemecko/Kanada/Švajčiarsko

Príbeh o vzniku psychoanalýzy a vzťahu dvoch veľkých mysliteľov Sigmunda Freuda a jeho žiaka Carla Junga. V ich životoch sa objavuje mladá pacientka Sabina Spielrein, ktorej prípad rozvíja ich výskumnú prácu a navyše Jung s ňou udržiava aj iný ako pracovný vzťah. Viac o charaktere snímky a jej silných stránkach hovorí trailer.

Scenár tejto historickej drámy, či thrilleru napísal britský autor Christopher Hampton podľa svojej divadelnej hry, ktorá bola založená na faktografickej knihe A Most Dangerous Method od Johna Kerra. Hampton získal Oscara za najlepší adaptovaný scenár za film Dangerous Liaisons, ktorý je založený rovnako na jeho divadelnej hre. Ostal teda v rovnakých vodách, ktoré mu už raz úspech priniesli. Na režisérsku stoličku sa usadil Kanaďan David Cronenberg, od ktorého sme v posledných rokoch mohli vidieť Históriu násilia (A History of Violence, 2005) a Prísľuby z Východu (Eastern Promises, 2007).

Popri Viggovi Mortensenovi, ktorého obsadenie do postavy staršieho muža – Freuda vyzerá rozhodne zaujímavo, sa v A Dangerous Method objavila trojica európskych hercov, ktorí urobili slušnú kariéru aj v Hollywoode, a tak ich pozná celý svet: Keira Knightley ako Sabina, Michael Fassbender v postave Junga a Vincent Cassel. Premiéry v jednotlivých krajinách bude mať film priebežne do jari budúceho roka. V Nemecku napríklad 10. a v USA 23. novembra.

Carnage
79 minút, Francúzsko/Nemecko/Poľsko

O aktuálnom filme Romana Polanského sme už v krátkosti písali v samostatnej správe, keď bol pred festivalom zverejnený prvý trailer. Komorný prístup je Polanskému vlastný, ale v tejto komediálnej dráme je to ešte výraznejšie. V podstate celý príbeh sa odohráva v New Yorskom (v skutočnosti parížskom) byte. S čiernym humorom proti sebe postavil dva páry rodičov, ktorý sa snažia vyriešiť problém, ktorý vznikol bitkou ich synov v škole. Jeden z chlapcov je totiž zranený.

Roman Polanský napísal aj scenár snímky a to podľa divadelnej hry God of Carnage od Yasminy Reza. Prvý pár rodičov tvoria európski herci Kate Winslet a Christoph Waltz. Druhý zasa americkí Jodie Foster a John C. Reilly (Magnólia, Step Brothers), ktorého meno vám možno veľa nehovorí, ale jeho tvár ste určite už videli. Rola môže byť obzvlášť dôležitá pre Rakúšana Christopha Waltza, ktorý zažil pred dvoma rokmi fenomenálny úspech s úlohou dôstojníka SS v Nehanebních bastardoch. Získal za ňu skoro 30 cien. Carnage ho môže posunúť ďalej a predstaviť ho svetovému publiku v civilnejšej a najmä v jednej z hlavných úloh.

Premiéra vo viacerých európskych krajinách postupne počas novembra, v Spojených štátoch 16. decembra.

Tinker Tailor Soldier Spy
127 minút, Veľká Británia/Francúzsko/Nemecko

V zahraničí veľmi očakávaný špionážny thriller je adaptáciou rovnomenného románu britského autora Johna le Carré. Odohráva sa v 70. rokoch a hlavnou postavou je George Smiley, agent na dôchodku. Je hrdinom i ďalších mnohých románov a len tento konkrétny sa dočkal dvoch pokračovaní. Režíroval Švéd Tomas Alfredson, ktorý sa vo svete preslávil oceňovaným romantickým hororom Let the Right One In (Låt den rätte komma in, 2008).

Príbeh Tinker Tailor Soldier Spy sa odohráva v roku 1973 v prostredí britskej tajnej služby MI6 (John la Carré bol jej členom), ktorá sa v náročnom čase Studenej vojny snaží udržať krajinu bezpečnou a držať krok s tajnými službami súperiacich štátov. Dej sa začína po nevydarenej operácii v Budapešti. V MI6 má vo svojich radoch dvojité agenta, ruského špióna. George Smiley je povolaný späť do služby, aby ho pomohol nájsť, ale sám sa čoskoro stáva jedným z podozrivých. A práve o piatich podozrivých mužoch na zozname vedenia tajnej služby bude tento film.

V obsadení sa stretli tri generácie úspešných britských hercov. Úlohy Georga Smyleyho sa zhostil Gary Oldman. V ďalších hlavných rolách to potom sú Colin Firth, Tom Hardy (Inception), Mark Strong, Ciarán Hinds (známy ako Cézar zo seriálu Rím), Benedict Cumberbatch (Atonement, seriál Sherlock) a John Hurt (Votrelec, V ako Vendeta, Melanchólia).

Premiéra 16. septembra vo Veľkej Británii a v Írsku. V Spojených štátoch 9. decembra. V ostatných krajinách najmä koncom tohto a začiatkom budúceho roka.

Poulet Aux Prunes
90 minút, Francúzsko/Nemecko/Belgicko

Dráma s anglickým názvom Chicken with Plums (Kura so slivkami) je adaptáciou rovnomenného grafického románu Marjane Satrapi, ktorá ju aj s Vincentom Paronnaudom zrežírovala. Táto dvojica už spoločne nakrútila animák Persepolis (2007). Ten rovnako vznikol na základe komiksovej predlohy od Marjane Satrapi. Prvé zahraničné recenzie oceňujú dobre vybalancovanú kombináciu serióznosti a humoru. V našich podmienkach pôjde o klubový film, ale treba si uvedomiť, že vo svete existuje niekoľko tisíc artkín a tento trh je teda široký.

Príbeh sa odohráva v Iráne. Talentovaný muzikant Nasser-Ali príde o svoj hudobný nástroj, podobný husliam. Manželka mu ho v hádke zničí. Snaží sa nájsť náhradný, ale žiaden nezodpovedá jeho nárokom na zvuk nástroja. Rozhodne sa preto spáchať samovraždu. Vo filme tak sledujeme posledných osem dní jeho života, počas ktorých sa niekoľkokrát pokúsi vykonať svoj zámer. Doplnené je to návratmi k jeho doterajšiemu životu a pohľadmi na budúci život jeho detí.

Hlavnú postavu stvárnil Mathieu Amalric, známy napríklad z bondovky Quantum of Solace či z drámy Skafander a motýľ. Zo známejších mien sa v snímke objavila Isabella Rossellini. Premiéra je naplánovaná na 26. októbra vo Francúzsku a v Nemecku až na 5. januára 2012, čo naznačuje pomalý vstup filmu do svetových kín.