Originálny názov: The Expendibles 2

Žáner: akčný, dobrodružný
Minutáž: 102 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Simon West
Scenár: Richard Wenk, Sylvester Stallone, Ken Kaufman, David Agosto
Kamera: Shelly Johnson
Hudba: Brian Tyler
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Liam Hemsworth, Jason Statham, Bruce Willis, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme, Charisma Carpenter, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Jet Li, Terry Crews, Scott Adkins, Randy Couture ďalší

Expendables 2 (The Expendables 2, 2012)Akčné filmy vždy patrili medzi najvďačnejšie formy filmovej zábavy, ale žáner ako celok výrazne upadol a aj najväčšie akčné hviezdy 80. a 90. rokov urobili veľa krokov vedľa. Objavilo sa mnoho pokusov vniesť do žánru čerstvý vietor, ale väčšina neuspela. Jednu z mála výnimiek predstavuje Luccom Bessonom naštartovaná kariéra Jasona Stathama. Dobrý klasický akčný film však zažil návrat až spolu s návratom Sylvestra Stalloneho na scénu. Vzal to pevne do svojich rúk a okrem hlavných úloh sa opäť zhostil aj réžie a scenáristiky. Najprv urobil pokračovania svojich slávnych filmových sérií a potom stvoril novú. Pustil sa do projektu, o ktorom mnoho režisérov a producentov snívalo, pokúšal sa o to napríklad aj Tarantino. Rozhodol sa dať dokopy na jedno plátno najväčšie akčné hviezdy minulých dekád. Nikomu sa to dovtedy nepodarilo často práve kvôli Stalloneho nezáujmu. Ktovie, možno už vtedy mal takéto plány.

Expendables 2 Stallone nerežíroval a na scenári len spolupracoval. Azda sám vedel, že druhému dielu nepomôže len pridať ďalších akčných hrdinov, i keď aj to je zaujímavý prvok, ktorý využili tvorcovia veľmi dobre. Film sa drží konvencií žánru, ale je obohatený o veľmi svojský humor. Hrdinovia si robia srandu sami zo seba aj zo samotného filmu. Je to však urobené formou akýchsi medzihier. Nenarúša to teda plynutie deja a ani mu to neuberá na sile. Niekomu sa to síce môže zdať vďaka tomu rozbité, či následne zlepené. Som si však istý, že väčšine divákov to nebude prekážať.

Expendables 2 (The Expendables 2, 2012) Expendables 2 (The Expendables 2, 2012)

Akčnému filmu vždy prospeje, ak sa neberie príliš vážne. Tu je navyše z neakčných scén zrejmé, že herci sa pri nakrúcaní bavili a boli dobrou partiou. Veď tento film je do veľkej miery o nich a ich doterajšej kariére. Uvoľnená atmosféra sa navyše ľahko prenáša aj na diváka. Tento žáner má svoje typické neduhy a nevyhol sa im ani Expendables 2, i keď v oveľa menšej miere. Tiež to však patrí k veci, hlavne ako súčasť nostalgickej spomienky, ktorou tento film, podobne ako prvý diel, stále aspoň trochu je. Tematicky film nadväzuje na Studenú vojnu a odohráva sa prevažne vo východnej Európe. Je to však posunúte do éry vyrovnávania sa s jej dôsledkami, čo bolo typické pre tvorbu 90. rokov.

Čo pri 100 miliónovom rozpočte prekvapí, sú miestami slabšie vizuálne efekty. Hlavne na miestach, kde sú uplatnené na väčšej ploche. Snímka to však plnohodnotne vykompenzuje všetkým ostatným a to aj napriek tomu, že očakávania boli vysoké. Avšak Expendables 2 ich dokázal naplniť, možno dokonca prekonať. Kvalitatívny posun oproti prvému dielu nastal vďaka režisérovi Simonovi Westovi. Tento angličan nenakrútil síce veľa filmov, ale boli to veci ako Con Air (1997), The General’s Daughter (1999), či The Mechanic (2011). Priviedol si so sebou scenáristu Richarda Wenka, s ktorým spolupracoval na poslednom menovanom filme. Spolu sa im podarilo vytvoriť snímku s dobrým tempom, prehľadnými akčnými scénami a hláškami, ktoré si budeme ešte dlho pamätať. Akčný film bol vždy aj o nich, i keď tentoraz stoja hlavne na vtipe.

Expendables 2 (The Expendables 2, 2012) Expendables 2 (The Expendables 2, 2012)

Expendables 2 začínajú tam, kde sa jednotka skončila (nie dejom). Pred dvoma rokmi to bolo iba o obhliadnutí sa za istou históriou a okrem „zhromaždenia“ akčných hrdinov to neprinieslo nič nové. Dnes však tvorcovia išli výrazne za túto métu. Navyše, páčiť sa to môže aj ľuďom, ktorí doteraz nemali akčné filmy veľmi v láske a to práve vďaka humoru a nálade, ktorá z filmu ide.