Originálny názov: Cloud Atlas

Žáner: dráma, mysteriózny, sci-fi
Minutáž: 172 minút
Krajina: Nemecko | USA | Hong Kong | Singapur
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Scenár: Leos Carax
Kamera: David Mitchell, Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski
Hrajú:Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, Keith David, James D’Arcy, Xun Zhou, David Gyasi, Susan Sarandon, Hugh Grant a ďalší

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012)Jeden z tohtoročných najambicióznejších projektov je výsledkom spolupráce megalomanských súrodencov Andyho a Lany Wachowských s najvýraznejším nemeckým režisérskym talentom súčasnosti, Tomom Tykwerom. Rozhodli sa nakrútiť adaptáciu románu Davida Mitchella, ktorý získal nálepku nesfilmovateľný. Rozsiahly dej sa skladá zo šiestich na prvý pohľad nesúvisiacich príbehov. Odohrávajú sa v rôznych dobách, hlavnými hrdinami sú rôzne postavy a dokonca sa líšia svojím žánrom.

V polovici 19. storočia sa mladý umierajúci právnik plaví Pacifikom za svojou manželkou, v predvojnovom Anglicku geniálny homosexuálny skladateľ tvorí svoju symfóniu, ďalej sledujeme kriminálne retro zo sedemdesiatych rokov o politickom sprisahaní s atómovou elektrárňou, úsmevný príbeh nakladateľa skrývajúceho sa pred gangstrami v starobinci, rebelujúci klon vo futuristickom Soule roku 2144 chystajúci revolúciu a poslednou časťou je mystická vízia primitívneho kmeňa žijúceho na postapokalyptickom Hawaji.

Táto šestica príbehov je prepojená spoločnými motívmi, dilemami postáv, tematickými súvislosťami či materskými znamienkami. Šesť línií sa spája v jeden obdivuhodný celok, ktorý možno brať ako komplexnú víziu ľudstva. Či už v celkovom smerovaní alebo v čiastkovej existencii jednotlivca. Zjednotiť nesúrodé príbehy do učesanej paralely nebolo jednoduché. Wachowskí s Tykwerom dokázali prepojiť i dôchodcov na úteku s kritikou spoločenského systému budúcnosti. Z diela cítiť starostlivý prevod knihy na plátno. Jednotlivé línie preskakujú po pár sekundách a ich prechod je previazaný jednoduchými súvislosťami. Postavy unikajú bránou a iné z nej v odlišnom príbehu vyjdú.

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012) Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012)

Rozprávania majú navyše totožné tempo, takže finále graduje vo všetkých častiach súčasne. Filmová reč je využitá do poslednej hlásky. Línie spája dokonalý strih a podmanivý hudobný podklad. Orientácia v Atlase mrakov je aj podľa samotných hereckých predstaviteľov náročnejšia, no je to dobrodružstvo, ktoré sa na striebornom plátne tak často nevidí. Polemizovať by šlo o obsadení známych hercov do toľkých postáv. Nejde o dokazovanie zručností maskérov, ktorí odviedli prácu súcu na Oscara. Tvorcovia tak chceli poukázať na tému reinkarnácie. Naše duše podľa tejto tézy putujú medzi životmi a neustále sa stretajú s našimi blízkymi. Na plátne tak zazriete Toma Hanksa v šiestich typovo podobných úlohách. Rovnako ako bojovnú Halle Berry, zlovestného Huga Weavinga či zradného Hugha Granta.

Napriek všetkej tej špeciálnej maskujúcej paráde však niektoré postavy vyznievajú umelo. Obzvlášť ak herci stvárňujú osoby opačného pohlavia. Z celého diela navyše vyžaruje nenápadná sexuálna bizarnosť. Tú možno pripísať Lane Wachowskej, ktorá často vnáša do svojich diel kontroverznú extravaganciu. Naplno sa prejavila odkedy zmenila svoje pohlavie. V trilógii Matrix režisérka vystupovala ešte ako Larry Wachowski. Možno práve preto si niektorí herci strihli i svoje ženské protiklady.

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012) Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012)

Pod vplyvom všetkých rušivých elementov je dosť možné, že menej trpezlivým a menej sústredeným divákom úplne unikne hlavné posolstvo. Dokonca množstvo recenzentov chybne označuje film ako bez pointy. Tá je pri tom nad slnko jasnejšia.

Atlas mrakov je napriek horibilnému rozpočtu určený menšinovému publiku a nie každý ho dokáže vstrebať. Podaný je veľmi vyspelým spôsobom a filmový fajnšmekri jeho čaru dozaista podľahnú. Dal by sa označiť za štylizovanú rozprávku pre dospelých, ktorá sa zamýšľa nad osudovým prepojením celého vesmíru. Presne v duchu sloganu filmu. Nespokojným divákom odporúčam pred opakovanou projekciou radšej prečítať literárnu predlohu. Verím, že potom ocenia kvality tohto jedinečného diela.