Obľúbený režisér Quentin Tarantino, milovník surového humoru a tej najkrvavejšej akcie, vstupuje po prvýkrát do westernových vôd. Nakrútil južanskú drámu z obdobia pred vypuknutím Občianskej vojny. Hlavným hrdinom je otrok Django v podaní Jamieho Foxxa. Ten má vďaka nájomnému lovcovi ľudí, doktorovi Schultzovi (Christoph Waltz), šancu získať slobodu, pokiaľ sa mu podarí dolapiť vraždiacich bratov Brittlovcov. Djangovi sa zároveň naskytne možnosť nájsť svoju ženu, ktorú musel pred rokmi nedobrovoľne opustiť. Nachádza sa v zajatí bezohľadného plantážnika Calvina Candieho s tvárou Leonarda DiCapria, ktorý je majiteľom klubu s otrokmi. Otrokyne ponúka ako sexuálne objekty a otrokov ako gladiátorov. Ani jeden z hlavných hrdinov netuší, ako blízko sú najnebezpečnejšiemu dobrodružstvu svojho života.

Podľa slov samotného režiséra má byť Divoký Django súčasťou akejsi trilógie, ktorú odštartoval už jeho predchádzajúci film Nehanební bastardi (Inglorious Basterds, 2009). Hoci tí boli z obdobia druhej svetovej vojny a aktuálna snímka sa odohráva krátko pred občianskou vojnou v USA, majú vraj mnoho podobností. Tarantino zrejme nakrúti aj tretí film, len ešte sám nevie, aký. Dnešný film bol od začiatku myslený ako pocta špagety westernu Sergia Corbucciho z roku 1966 s výstižným názvom Django. Hlavnú postavu v ňom zosobnil Franco Nero, ktorý má v najnovšom spracovaní drobné barové cameo. Ďalšou inšpiráciou bola Tarantinovi japonská snímka Sukiyaki Western Django (2007) režiséra Takashiho Miikeho. Quentin si v tomto zábavnom akčnom úlete dokonca strihol vedľajšiu rolu.

Divoký Django (Django Unchained, 2012) Divoký Django (Django Unchained, 2012)

V najnovšej tarantinovke ďalej uvidíme Kerry Washingtonovú v úlohe Djangovej ženy Broomhildy a režisérovho obľúbenca Samuela L. Jacksona ako sluhu Stephena. Pre Jacksona je to piata spolupráca s kontroverzným režijným umelcom. Jeho kariéru výrazne nakopla rola mafiánskeho zabijaka Julesa Winnfielda v najznámejšom Tarantinovom filme Pulp Fiction – Historky z podsvetia (Pulp Fiction, 1994). Získal za ňu nomináciu na Oscara a odvtedy sa zhostil prevažne hlavných úloh. Kerry Washingtonová už tvorila s Jamiem Foxxom manželský pár vo filme Ray (2004).

Nakrúcanie trvalo úctyhodných 130 dní, čo je najdlhšie spomedzi všetkých tarantinoviek. Zároveň ide o prvú, ktorú neprodukoval režisérov dvorný producent Lawrence Bender. Samozrejme, neobišla sa bez drobných komplikácií. Christoph Waltz sa počas trénovania svojej postavy nepríjemne zranil a krv zo seba neváhal vydať ani Leo DiCaprio. Počas scény, kde udiera päsťou do stola, to urobil takou silou, že začal krvácať. Leonardo to ignoroval a pokračoval v hraní a práve túto scénu napokon vo filme aj použili.

Divoký Django (Django Unchained, 2012) Divoký Django (Django Unchained, 2012)

DiCaprio mal pôvodne s Tarantinom spolupracovať už na minulom projekte. V Nehanebných bastardoch mal stvárniť hlavného antagonistu Hansa Landu, no režisér dal prednosť nemecky hovoriacemu Christophovi Waltzovi. V Djangovi napokon využil oboch umelcov. Napriek tomu, že technicky ide o westernový žáner, Quentin uprednostňoval názov ,,southern“, čiže južan, kvôli samotnej polohe deja v Spojených štátoch a celkovému pozadiu rozprávaného príbehu. Príchod Tarantinovej snímky vždy znamená veľkú filmovú udalosť a pre fanúšikov druhé Vianoce. Ako jeho odpútaný otrok nakoniec dopadne a koľko výživných hlášok prinesie sa dozvieme už 17. januára.

Máme radost, Vincente? Máme radost!