Originálny názov: About Time

Žáner: komédia, dráma
Minutáž: 123 minút
Krajina: Veľká Británia
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Richard Curtis
Scenár: Richard Curtis
Kamera: John Guleserian
Hudba: Nick Laird-Clowes
Hrajú: Rachel McAdams, Bill Nighy, Margot Robbie, Domhnall Gleeson, Tom Hollander, Neve Gachev, Vanessa Kirby, Lindsay Duncan, Lee Asquith-Coe a ďalší

Lásky čas (About Time, 2013)V zahraničí filmu ublížili nie práve nadšené kritiky. U nás mohol zasa divákov spliesť názov. Od originálneho About Time k Lásky čas to musela byť dlhá cesta. Verím, že mnohých názov odradil, či film kvôli nemu poriadne ani nezaregistrovali – ja sám som jeden z nich. Nie, žeby sa filmu nakoniec nedarilo. Divákov si získal a v kinách zarobil na európske pomery naozaj slušne. Aký teda je Lásky čas v podaní Richarda Curtisa?

Jeho meno ste pravdepodobne už zachytili. Písal scenáre pre populárne komediálne seriály Čierna zmija a Mr. Bean. Jeho scenáre stáli za úspešnými romantickými komédiami Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill a Denník Bridget Jonesovej. Napísal aj Vojnového koňa pre Stevena Spielberga. Neskôr začal aj režírovať, vždy podľa vlastného scenára, a vznikli tak výborné filmy Láska nebeská, Piráti na vlnách a aj aktuálny Lásky čas.

Hlavným hrdinom príbehu je mladý a nesmelý Tim (Domhnall Gleeson). Má 21 rokov, skončil školu a čaká ho posledné voľné leto. Jeho hlavnou starosťou je zohnať si konečne frajerku. Keďže po poslednej silvestrovskej párty mu otec (Bill Nighy) prezradil veľké tajomstvo, črtá sa mu nádej. Muži v ich rodine majú špeciálnu schopnosť, môžu cestovať časom, ale len do minulosti a len v rámci svojho života. Leto strávené v prítomnosti krásnej sestrinej kamarátky napriek mnohým pokusom k ničomu nevedie, čo Timovi rýchlo ukáže, že to nemusí byť až taká výhoda. Práca a nový život v Londýne mu však prinášajú viac šancí a čoskoro aj nájde tu pravú (Rachel McAdams).

Lásky čas (About Time, 2013) Lásky čas (About Time, 2013)

Aj ďalej sa príbeh odvíja v tomto duchu. Cestovanie časom hrdinovi v živote až tak nepomáha, často veci skôr komplikuje. Najmä, kým si uvedomí, ako to celé vlastne funguje. Nejde však o sci-fi film. O pôvode tejto schopnosti, či o tom ako to vlastne je, sa nedozvieme nič. Pre Curtisa je to len jeden z nástrojov, ktorým sa pokúša poodhaliť zákutia ľudského života a rozohrať svoju hru pre diváka.

Romantická línia je vo filme silná a s výbornými dialógmi. Pre mňa osobne však je Lásky čas najmä skvelou komédiou, ktorá nie je povrchná. Zasmial som sa naozaj často. Ide pritom o inteligentný humor. Popri scenári a réžii je dôležité obsadenie jednotlivých postáv. Ťažko si na ich mieste predstaviť iných hercov. Filmu kraľuje Bill Nighy v úlohe otca, ktorý má svoju rodinu skutočne rád a už dávno odhalil tajomstvo života.

Lásky čas (About Time, 2013) Lásky čas (About Time, 2013)

Mnohé výčitky voči tomuto dielu Richarda Curtisa viem pochopiť. Snímka je to odlišná od jeho predchádzajúcich. Neukazuje svet a život v jeho úplnosti. Samozrejme, ani tie predošlé neboli všeobjímajúce, ale mali ste pri nich pocit úplnosti, či už v postavách, alebo v ich vlastnom svete. Tu je to trochu inak. Zaviedol nás len do maličkého výseku reality a zo života postáv vidíme takmer len tie príjemné časti. Asi aj vďaka tomu sa postavy počas príbehu, ktorý trvá niekoľko rokov (Tim má na konci dve deti), vôbec nevyvíjajú. Výnimkou je len Timova sestra Kit Kat (Lydia Wilson). Jej život je naozaj dramatický a plný úskalí. Inak je všetko v podstate ideálne.

Na to však svoju pozornosť zameriate len v tom prípade, ak vás nechytí humor tohto filmu. Dobrých komédií je vždy málo, ale Lásky čas je jednou z nich. Curtis tentoraz priniesol vtipný a príjemný film, ktorému kraľujú skvelé dialógy a herecké výkony Billa Nigha, Rachel McAdams a Domhalla Gleesona.