Daredevil

Pavel Bielik
Televízia

Daredevil, 2015Originálny názov: Daredevil

Žáner: akčné sci-fi
Minutáž: 13×60 min
Krajina: USA
Rok: 2015

Réžia: Farren Blackburn, Phil Abraham a ďalší
Scenár: Drew Goddard, Bill Everett, Stan Lee
Kamera: Matthew J. Lloyd
Strih: Jonathan Chibnall, Monty DeGraff, Michael N. Knue
Hudba: John Paesano

Hrajú: Charlie Cox, Vincent D’Onofrio, Rosario Dawson, Scott Glenn, Elden Henson, Deborah Ann Woll, Toby Leonard Moore, Geoffrey Cantor, Vondie Curtis-Hall, Bob Gunton, Peter McRobbie,Peter Shinkoda, Ayelet Zurer, Alex Webb a ďalší.

Netflix, americký poskytovateľ internetových streamovaných médií, ktorý na Slovensko zavíta najneskôr do roku 2016, sa v spolupráci s Marvelom dohodol na dlhodobom projekte. Jeho výsledkom je reštart komiksov vo forme televíznych minisérií a Daredevil je prvým zo štyroch seriálov o komiksovom hrdinovi (ďalej ešte Jessica Jones, Luke Cage a Iron Fist), tie neskôr Netflix uvedie spoločne pod názvom Defenders.

Daredevil má za sebou nevydarené filmové spracovanie (2003) s Benom Affleckom v hlavnej úlohe. Aj napriek zaujímavému námetu komiksu bol film spred dvanástich rokov sklamaním, nenašiel si svojho diváka a na čele s nevhodne zvoleným Affleckom vrhal na pouličného hrdinu zlé svetlo. Netflix a Marvel sa však fanúšikom zaviazali, že seriálový hrdina dostane plnohodnotné spracovanie a od predchodcu sa bude líšiť.

Matt Murdock (Charlie Cox, známy zo seriálu HBO Boardwalk Empire) bol synom boxera, ktorého mafia zavraždila pre dlhy. Zrak stratil ešte v mladom veku pri automobilovej nehode, no z ťažkého úderu sa postavil na nohy a aj vďaka mimoriadne dobre fungujúcim ostatným zmyslom vedie plnohodnotný a zároveň tajomný život. S kamarátom Foggym (Elden Henson) si v New Yorku založia právnickú firmu, Matt však spravodlivosť hľadá aj inou ako právnou cestou, keď sa vydáva nočnými ulicami v ústrety nebezpečnej mafii čoby tajomný hrdina v maske.

Daredevil, 2015

Už od začiatku je jasné, že seriálová podoba má temnejšiu atmosféru, ktorá dodáva (rovnako ako v Nolanovom spracovaní Temného rytiera) projektu realistickosť. Predsa len, súčasná temnejšia verzia seriálu po vizuálnej aj psychologickej stránke lepšie priblíži život Matta Murdocka a jeho hendikep – chýbajúce svetlo. Daredevil neskĺza k prehnane patetickej forme dokonalého bojovníka so zlom. Hlavný hrdina je vo svojej podstate obyčajná ľudská bytosť, ktorú rovnako ako občas nás všetkých trápia istí démoni. Ústrednou postavou je Murdock samotný, nie jeho hrdinské „ja“ v maske. Ďalšou zmenou sú miestami natiahnuté dialógy, ktoré postavy absolvujú za účelom vyšetrovania, čím z obyčajnej komiksovky tvorcovia robia zaujímavý hybrid dospeláckej adventúry a kriminálneho seriálu.

Zaujímavým prvkom sú bojové scény. Tvorcovia sa v tomto prípade nebáli viac experimentovať s temným vizuálom a choreografiou, čo prináša ovocie. Nemenej odvážna je niekoľkominútová bojová scéna nakrútená na jeden záber v samom závere druhej časti. Ide o jednu z najlepších bojových scén v seriáli za posledné roky.

Mínusom je trochu otrepaná dejová linka v úvode. Scéna, kde policajti vtrhnú do izby a nájdu (samozrejme) nevinnú žena s nožom v ruke, ako oplakáva mŕtvolu na podlahe, nepatrí medzi originálne nápady. Rovnako sa dalo očakávať, že Elden Henson ako Foggy bude ten menej pekný, občas nesympatický a vtipný kamarát ako dostatočný kontrast voči Charliemu Coxovi, dobre vyzerajúcemu rytierovi. Bolo by však nefér vyčítať Foggyho scenáristom, ten je v moderných komiksových daredevilovkách rovnaký. Poznámka smeruje skôr k tvorcom predlohy, lebo Foggyho postava si zaslúži lepšie prepracovanie.

Daredevil, 2015

Trinásťdielna miniséria odštartovala na Netflixe 10. apríla. Prvý zo štyroch reštartov komiksových hrdinov sa dočkal kvalitného proma, veď za necelých 11 hodín od uvedenia mal jeho trailer viac ako 1 milión videní na YouTube. Už len vďaka nápaditej réžii a vizuálu možno sumarizovať, že si Daredevil buduje ako seriálový hrdina slušné renomé. Ostáva len čakať, akým smerom sa bude projekt uberať a či sa dočkáme prípadného pokračovania.