Je už známe, že prvým ohláseným laureátom ocenenia Hercova misia bude český herec Karel Roden a ocenenie Zlatá kamera si prevezme britský režisér a scenárista Stephen Daldry. Ďalšími hviezdnymi osobnosťami, ktoré si prevezmú na festivale tradičné filmové ocenenia, budú srbský herec Lazar Ristovski (Hercova misia) a britský režisér Alan Parker (Zlatá kamera).

PROFILY LAUREÁTOV OCENENÍ ZLATÁ KAMERA A HERCOVA MISIA:

Lazar Ristovski

Slávny srbský herec, režisér, producent a scenárista sa narodil 26. októbra 1953 v Juhoslávii a vyštudoval Fakultu dramatických umení na Belehradskej univerzite. O prirodzenom hereckom talente Lazara Ristovskeho svedčí doterajšia bilancia jeho kariéry: na javisku vystupoval už približne 4 000-krát, hral vo viac než 70 filmoch, televíznych seriáloch a inscenáciách, a to zväčša hlavné postavy.

Medzinárodný úspech dosiahol v roku 1995 úlohou Čierneho vo filme Emira Kusturicu Underground, ktorý získal Zlatú palmu na festivale v Cannes. V roku 1996 si založil produkčnú spoločnosť (Zillion Film), aby mohol produkovať svoj režijný debut Biely oblek (Belo odelo). Tento autorský film (Ristovsky si ho napísal, zrežíroval, produkoval a zahral si v ňom hlavnú úlohu) mal premiéru počas Týždňa kritiky na festivale v Cannes v roku 1999 a získal obrovské medzinárodné uznanie. Biely oblek bol juhoslovanskou národnou nomináciou na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Ristovski neskôr scenár zadaptoval do literárnej podoby.

V dráme Kráľ zlodejov (König der Diebe), ktorá bola pre zmenu slovenskou národnou nomináciou na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, si zahral cirkusového umelca Carusa. Produkoval 13 celovečerných filmov, režíroval dva (Biely oblek a Biele levy (Beli lavovi)) a napísal tri romány.

Na Art Film Feste 2016 budú uvedené filmy s jeho účasťou: Na druhej strane, Bely oblek, Biely levy a Underground.

Stephen Daldry

Uznávaný britský režisér začal kariéru v sheffieldskom divadle Crucible a neskôr režíroval množstvo hier v ďalších britských regionálnych divadlách. V Londýne pôsobil ako umelecký riaditeľ divadiel Gate a Royal Court. Režíroval aj v Národnom divadle, newyorskom Public Theater a stojí za prenesením množstva produkcií z Broadwaya do West Endu a naopak. Na prvé turné po Spojenom kráľovstve a Írsku sa nedávno vydal jeho Billy Elliot the Musical, ktorý zakončil svoju nesmierne úspešnú a kritikmi oceňovanú 12-ročnú existenciu v Londýne. Predtým sa tento muzikál hral na Broadwayi, v Hollandsku, Soule, Sydney, Melbourne, Chicagu, Toronte a v USA. V roku 2009 získala táto produkcia desať cien Tony, a to vrátane ocenenia za najlepší muzikál, čím prekonala všetky ostatné britské predstavenia v histórii Broadway. Prvé štyri filmy Stephena Daldryho (Billy Elliot, Hodiny, Predčítač a Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko) získali spolu 19 oscarových nominácií, z ktorých dve premenili. Jeho posledný film Odpad, zasadený do prostredia riodejaneirskych favel, bol v roku 2015 nominovaný na cenu BAFTA v kategórii Najlepší zahraničný film. Dve z jeho oceňovaných londýnskych produkcií, The Audience a Skylight, nedávno ukončili svoju cenami Tony ovenčenú púť po Broadwayi. Stephen Daldry režíroval aj pre BBC Radio and Television a v súčasnosti režíruje nový netflixový seriál The Crown, ktorý napísal Peter Morgan. Režíruje tiež performancie na móle č. 55 v New Yorku a bol kreatívnym výkonným producentom otváracieho a záverečného ceremoniálu londýnskych olympijských a paraolympijských hier.

Na Art Film Feste 2016 budú uvedené jeho tituly: Predčítač, Billy Elliot, Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, Hodiny a Odpad.

Sir Alan Parker

Jeden z najvýznamnejších britských režisérov, ktorý pôsobí aj v USA, sa narodil 14. februára 1944 v Londýne. Po absolvovaní strednej školy začal pracovať v podateľni reklamnej agentúry Collet Dickinson Pearce, postupne sa však vypracoval na autora reklamných textov. Vďaka talentu sa koncom 60. rokov stal režisérom reklamných spotov. Jeho filmovým debutom bol scenár k filmu Warisa Husseina Melódia (Melody, 1971). Za scenár k svojmu režijnému dlhometrážnemu debutu, hudobnej paródii na gangsterky, Bugsy Malone získal cenu BAFTA. Presadil sa väzenskou drámou Polnočný expres, za ktorú získal cenu BAFTA a nomináciu na Oscara za réžiu (autorom scenára bol Oliver Stone, ktorý získal Oscara). Za drámu Birdy si z MFF v Cannes odniesol Veľkú cenu poroty. Za réžiu antirasistického filmu Horiace Mississippi bol po druhý raz nominovaný na Oscara. U nás je známy i vďaka filmom Pink Floyd: The Wall či The Commitmens, za réžiu ktorého získal cenu BAFTA. Ďalším jeho hudobným filmom bola adaptácia úspešného javiskového muzikálu Andrewa Lloyda Webbera a Tima Ricea Evita, v ktorom do titulnej úlohy obsadil Madonnu. Režíroval aj jej „evitovské“ klipy Don’t Cry For Me Argentina a You Must Love Me. Za sociálnu drámu z prostredia írskej chudoby Angelin popol získal v roku 2000 Cenu divákov na MFF v Karlových Varoch. Jeho zatiaľ posledným filmom je americká kriminálna dráma Život Davida Galea rozprávajúci o odporcovi trestu smrti, ktorý je sám odsúdený na popravu. Parker je tiež autorom detských knižiek a napísal aj spomienkovú knižku Filmárov denník. Kráľovnou Alžbetou II. bol povýšený do rytierskeho stavu a v roku 2013 mu udelila BAFTA cenu za celoživotné dielo.

Na Art Film Feste 2016 budú uvedené jeho tituly: Angel Heart, Midnight Express a Horiace Mississippi.

Karel Roden

Patrí k najuznávanejším súčasným českým hercom a často je obsadzovaný aj do zahraničných produkcií. Narodil sa v roku 1962 v Českých Budějoviciach v hereckej rodine. Jeho otec a starý otec boli herci a herectvu sa venuje aj jeho mladší brat Marian. Po absolvovaní štúdia herectva na pražskej DAMU (kde v tom čase študovali napríklad herečky Ivana Chýlková, Vilma Cibulková, Eva Holubová či Veronika Žilková) pôsobil v niekoľkých divadlách (DISK, Divadlo na Vinohradech, ústecké Činoherní studio, Národné divadlo v Prahe, Divadlo Na zábradlí, Labyrint). Za postavu Bruna v inscenácii Velkolepý paroháč získal v roku 1999 cenu Alfréda Radoka.

Začiatkom deväťdesiatych rokov vycestoval do Veľkej Británie, kde navštevoval herecké kurzy a zdokonalil sa v angličtine. Hral v niekoľkých desiatkach českých a zahraničných filmov. Debutoval v roku 1983 vo filme Zámek nekonečno, ale diváci si ho po prvý raz zapamätali ako Honzu v romantickej komédii Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984). Irena Pavlásková ho v dráme Čas sluhů (1989) obsadila do úlohy slabošského Milana. Dvanásťkrát bol nominovaný na Českého leva (Král Ubu, Kuře melancholik, Oběti a vrazi, Paralelní světy, Tajnosti, Habermannův mlýn, Lidice, Alois Nebel, Čtyři slunce, Krásno, Fotograf) a toto ocenenie získal za postavu hluchého Doušu v dráme Filipa Renča Hlídač č. 47. V roku 2001 si zahral po boku Roberta De Nira zločinca Emila Slovaka v americkej dráme 15 minút. Nasledovali ďalšie záporné postavy v zahraničných filmoch Blade 2, Nepriestrelný mních, Hellboy, RocknRolla či Frankensteinova armáda/Frankenstein’s Army.

Jeho ostatnou úspešnou postavou je otec rodiny v česko-nemecko-francúzsko-slovinsko-slovenskej dráme Rodinný film (2015, r. Olmo Omerzu), ktorá mu priniesla cenu za najlepší herecký výkon v Cottbuse.

Na Art Film Feste 2016 budú uvedené jeho tituly: Fotograf, Nikdy nejsme sami a RockNRolla.