ŽILINA. Fest Anča je známa svojou programovou pestrosťou, v ktorej si každý nájde to svoje. Spája v sebe program pre bežných návštevníkov aj filmových profesionálov. Nesklame tých, ktorí majú chuť nerušene pozerať filmy, ani tých, čo sa chcú o animácii dozvedieť viac a stretnúť sa osobne s veľkými menami animovaného filmu. Je určený deťom a ich rodičom, odvážnym dospelákom, ako i tým, ktorí sa chcú zabávať. „Snažíme sa predstaviť všetky súčasné trendy v animácii, preto nám výber filmov tento rok trval dokopy tri mesiace,“ priblížila v rozhovore pre denník SME náročný proces skladania festivalového programu jeho riaditeľka Žofia Bosáková.

Dôležitým štandardom sa na Fest Anči stala prítomnosť veľkých mien zo sveta animácie. Hlavnými hviezdami sú tento rok legendárni bratia Quayovci, ktorí sú bez preháňania ikonami svetovej surrealistickej animácie. Môžete si pozrieť ich filmy a na masterclasse sa priamo od nich dozvedieť zaujímavosti zo zákulisia tvorby. Nemenej významným hosťom je Steven Woloshen, svetovo uznávaný priekopník bezkamerovej animácie. Okrem filmov si pripravil workshop, na ktorom záujemcov zasvätí do tajov animácie priamo na filmový materiál.

Dlhodobým zámerom Fest Anče je každý rok predstaviť animovanú tvorbu určitej krajiny. Tento rok bude tých krajín hneď niekoľko. Preskúmať totiž môžete Balkán, ktorý zaručene zažijete inak než doposiaľ. Animovaný svet tohto poloostrova je zaliaty slnkom, ale aj zakrytý tieňom nedávnych konfliktov. Jeho pestrosť, v ktorej sa miesi humor s vážnymi témami, má čím prekvapiť. „Na Fest Anči bude tento rok prezentácia Bonobostudia, najvýznamnejšieho chorvátskeho štúdia animovaného filmu a silného medzinárodného hráča. Som veľmi zvedavý na Delta Space Mission, čo je novozreštaurovaný celovečerný rumunský sci-fi film z 80. rokov a na prednášku Jazz v animácii srbského umeleckého riaditeľa festivalu Animanima,“ podelil sa v rozhovore pre Aktuality.sk o svoje tipy z Balkánskeho fokusu programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

Fest Anča myslí aj na tých najmenších. Čaká na nich obľúbená Medzinárodná súťaž filmov pre deti, kde o víťazovi rozhoduje detská porota priamo v kinosále. V súťaži i mimo nej uvidia filmy, aké sa inde vidieť nedajú. Okrem toho sa môžu tešiť na obľúbené rozprávky Mimi a Líza 2, na Večerníčky z 90. rokov či populárne celovečerné animáky. Riaditeľka festivalu Žofia Bosáková odporúča všetkým drobcom nevynechať kreatívne workshopy: „Napríklad si zo škatuľky od zápaliek alebo cukríkov či z malinovkovej plechovky budete môcť vyrobiť pinhole fotoaparát. Je to zážitok, aký sa len tak neopakuje! Fotografovať budete na čiernobiely svetlocitlivý papier, ktorý si hneď na mieste vyvoláte v tmavej komore. Alebo si môžete vyrobiť linorytom originálny obrázok.“

Pevnou súčasťou festivalu sa stali Fest Anča Game Days, ktoré prinášajú pohľad do rôznych zákutí videohernej kultúry. Cez prednášky spíkrov z viacerých krajín otvárajú dôležité témy a spájajú herné svety so svetom animovaného filmu. Prídu napríklad zástupcovia poľského štúdia Platige Image, ktoré sa môže pochváliť nomináciou na Oscara alebo českí vývojári z Amanita Design. Na vlastnej koži môžete zažiť najnovšie vychytávky v oblasti virtuálnej reality, ako headsety Oculus Rift, HTC Vive a Gear VR. V programe Game Days sú tiež dva filmy venujúce sa histórii videohernej kultúry a súčasťou je aj Game Jam, na ktorom budú animátori a herní vývojári vytvárať nové hry na zadanú tému.

Žilina bude počas Fest Anče žiť bohatým nočným životom. K divácky najobľúbenejším patrí Animation Karaoke Battle, zábavná šou, v rámci ktorej prihlásení návštevníci naživo dabujú sekvencie z animovaných filmov. Ďalším veľkým lákadlom sú bláznivé animácie Cyriaka Harrisa, ktoré na internete lámu rekordy v počte videní alebo obľúbené roztomilo-tragické postavičky zo seriálu Happy Three Friends. Koncentrát tých najzvláštnejších animákov ponúka sekcia Anička v krajine zázrakov a tým najodvážnejším sú zas určené premietania pod hlavičkou Anička v Mordore, ktoré vám poriadne zamiešajú predstavy o animovanom filme. Po zotmení nebudú chýbať koncerty a párty. Živá hudba a animovaný film sa spoja v celovečernom talianskom filme Bruna Bozzetta Allegro Non Troppo, ktorý ozvučí Pjoni. Vrcholom hudobného programu bude tajomné poľské duo RSS Boys, vystupujúce v originálnych maskách a tanečný parket budú držať pri živote DJ Stroon, Emil či DJ Reverend.

Fest Anča nezabúda ani na tvorcov animácií. Tí na Fest Anča Industry Day predstavia odborníkom svoje filmy vo fáze vývoja. Tento rok sa v Žiline predstaví unikátny televízny kanál Duck.tv, určený deťom od 6 do 36 mesiacov. Zástupca RTVS zasvätí záujemcov do najdôležitejších trendov v podpore a rozvoji pôvodnej animovanej tvorby. O súčasnom stave animácie v Česku porozprávajú ľudia zo SCAID (Strategická koncepcia rozvoja odboru animácie v ČR) a zástupcovia verejného i súkromného sektora predebatujú možnosti podpory tvorby digitálnych hier.

9. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať od 29. júna do 3. júla 2016 na Stanici Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge, v priestoroch kníhkupectva Artforum a vďaka Telke v meste na Hlinkovom námestí. Tento rok si výraznú časť programu môžete pozrieť aj vo vynovenom Bábkovom divadle Žilina.