Star Trek: Do neznáma © 2016 CinemArt SK

Tretí diel rebootovaného Star Treku od J. J. Abramsa, tentoraz už síce bez neho na režisérskej stoličke, žne kasové úspechy po celom svete a teší sa priazni veľkej časti divákov a paradoxne aj kritiky. Paradoxné preto, lebo to vôbec nie je dobrý film.

Abramsová verzia Star Treku to mala od začiatku ťažké. Vybrala sa totiž na pomerne spornú cestu. Nemala doplniť známe príbehy o nové dobrodružstvá, ale začať úplne od začiatku v paralelnom vesmíre, kde sa hneď v úvode udejú pomerne zásadné veci. Dodnes sme síce nevideli žiaden ich výraznejší vplyv, ale to je drobnosť.

Originálny názov
Star Trek Beyond

akčný, dobrodružný
2016 / 122 min. / MP 12
USA

Réžia
Justin Lin
Scenár
Simon Pegg, Doug Jung
Horšie je, že napriek tomu, že Abrams sa často venuje práve sci-fi a hovorí o sebe ako o veľkom fanúšikovi, nie je tento žáner pre neho podstatný. Prvý film však ešte držal pokope, pri druhom bolo jasné, že to už vôbec nie je Star Trek a že Abramsovi by viac sedel Star Wars, pri ktorom nakoniec aj skončil, a kde je dôraz na dobrodružstvo na prvom mieste.

Aktuálny diel s podtitulom Do neznáma (Star Trek: Beyond) s novým režisérom a novými scenáristami však vybočuje úplne mimo žánru sci-fi. Je to o to smutnejšie, že Star Trek bol od svojho vzniku pred takmer 50 rokmi etalónom tohto žánru a napriek rôznej kvalite jednotlivých epizód a filmových spracovaní nikdy zo svojej cesty nezišiel.

Scenáristi asi zabudli, že len to, že sa to odohráva vo vesmíre, z toho sci-fi neurobí. Ale zrejme im to bolo jedno, ako to zrejme je jedno aj časti divákov, ktorí sa na film vybrali.

Čo by im však nemalo byť jedno, je to, že napriek dokonalému vizuálnemu spracovaniu, sem-tam fungujúcemu humoru a naozaj dobrým hercom, to nie je po filmárskej stránke vôbec zvládnuté. Príliš často nefungujú dialógy, celé scény pôsobia veľmi rozpačito a herci napriek viditeľnej snahe nemajú väčšinou čo hrať. Zachádza to tak ďaleko, že som si občas pripadal ako na projekcii priemerného študentského filmu.

Star Trek: Do neznáma © 2016 CinemArt SK

Aby toho nebolo málo, pocit, že snímka vykráda tie predošlé dve, sa tiež sem-tam objavoval. Myslím, že v mnohých prípadoch to nebol len pocit. Už len samotný príbeh má kostru rovnakú ako v oboch doterajších prípadoch a záporák sa zasa podobá na toho z druhého filmu, i keď motivácie pre svoje konanie má podstatne slabšie.

Slabé motivácie sú inak pomerne typické aj pre kladné postavy. Robia síce veci, ktoré vyzerajú logicky, ale nikto v zásade nič neprežíva a svoje názory aj tak na konci filmu zmenia.

Mohlo to dopadnúť aj inak? S danými tvorcami zrejme nie. Simon Pegg síce spolupracoval na scenároch k viacerým svojim filmom, ale toto je predsa len iná látka, iný druh filmu. Jeho kolega Doug Jung je navyše len málo skúsený televízny scenárista. Režisér Justin Lin zase strávil posledných 10 rokov pri sérii Rýchlo a zbesilo, k čomu už hádam netreba nič viac dodávať. Nie je to trojica, ktorú by ste tipovali práve na prácu na Star Treku.

Star Trek: Do neznáma © 2016 CinemArt SK

V kine som si ešte hovoril, že okej, možno z toho bude niečo dobré a aspoň to ukončí túto filmovú sériu, čo vo svetle pribúdajúcich informácií o novom televíznom seriáli, ktorý sa vracia k pôvodnej dejovej línii, prinášalo dôvod na optimizmus. Avšak len nakrátko, lebo štvrtý diel je už vraj na ceste.

Star Trek: Do neznámaje určený veľmi zvláštnej skupine divákov. Nemôžu to byť fanúšikovia Star Treku, ani sci-fi všeobecne, čo by som predpokladal, že sú presne tí, ktorí sa na takýto film vyberú. Doba sa zrejme zmenila, a keď na internete čítate v komentároch k filmu zmienky o akýchsi atrakciách, ktorých má film veľa a kvalitných, tak síce nemusíte chápať, rovnako ako ja, ale to je presne to, o čo ide. Tento film stojí na atrakciách.

A to som si myslel, že ohurovanie vizuálnymi efektmi na veľkom plátne musí už divákov, s výnimkou menších detí, nudiť. Veď sme už videli hádam všetko.