Smrtiaci príliv © 2016 Itafilm

Po dlhej dobe sa do kín priplavil plnokrvný thriller v hlavnej úlohe so zubatým predátorom z morských hlbín a našťastie nemá nič spoločné s béčkovými videoprodukciami miešajúcimi tornádo so žralokmi či nepodarenými genetickými experimentmi. Smrtiaci príliv má dejovo najbližšie ku nesmrteľnej klasike žánru majstra Spielberga, k Čeľustiam (Jaws, 1975).

Originálny názov
The Shallows

horor, triler
2016 / 86 min. / MP 12
USA

Réžia
Jaume Collet-Serra
Scenár
Anthony Jaswinski
Hlavným chodom bude krásna blondínka Nancy (Blake Lively), ktorá sa vydala na opustenú pláž zabudnúť na realitu, a tak trochu nájsť samu seba. O utajenom plážovom raji vie od svojej nedávno zosnulej matky a rozhodne sa ho preskúmať na vlastnej koži. Viac postáv vo filme ani nie je veľmi prítomných, odmysliac si domácich surferov a uškriekanú čajku menom Steven Seagull.

Letná jednohubka španielskeho režiséra Jaumeho Collet-Serru tak ponúka klasický férový duel – jeden na jedného. Boj o prežitie sa odohrá na jedinej vyvýšenej skale, ktorá svoj bezpečný priestor stratí s blížiacim sa prílivom. Film má výborné tempo, 87 minút uplynie ako voda. V úvode nám predstaví hlavnú postavu a zoznámime sa s krásou prírodného prostredia. Príťažlivosť záberov môže Collet-Serrovi závidieť nejeden prírodovedecký dokument, a to momentálne nie je reč o krivkách Blake Lively.

Uhly kamery občas pripomínajú GoPro. Často sa využíva aj obraz v obraze, máme tak možnosť čítať Nancine smsky priamo na plátne. Tento prístup sme už mohli vidieť v režisérovom staršom filme Non-Stop (2014), kde Liam Neeson dostával mobilné správy od teroristu na palube lietadla. Po úvodnom zoznámení sa naplno ponoríme do adrenalínovej snahy o prežitie. Krásnej blondínke sa základy ošetrenia rezných rán náramne zídu. Žralok chrúme okoloplávajúcich ako cirkulár a nezastaví sa len tak pred ničím. Nezdržuje sa zbytočným odpočinkom, číha v smrtonosnej pohotovosti.

Smrtiaci príliv © 2016 Itafilm

Miestami sú výpady morského terminátora pritiahnuté za vlasy, pripisujem to dobe preexponovaných komiksových hrdinov, realitu dnes v kine čaká málokto. Predsa len, doba desiacich Čeľustí pokročila míľovými krokmi. Rozhryzenie železnej bójky je však na žraloka bez genetického tuningu trochu veľké sústo. Budiš, v deji to veľmi neprekáža.

Vnadnej Blake a operenému Stevenovi divák drží palce do posledného dychu. Je dobre, že Collet-Serra stavil na pôvab mladej Američanky. V predošlej tvorbe často využíval írsku charizmu Liama Neesona, okrem spomínaného Non-Stopu spolu nakrútili i Neznámeho (Unknown, 2011) či minuloročného Nočného bežca (Run All Night, 2015). Lively to však v bikinách pristane jednoznačne viac ako Liamovi.

Smrtiaci príliv © 2016 Itafilm

O napínavý hudobný podmaz sa postaral thrillerový špecialista Marco Beltrami. Na legendárny tónový útok z Čeľustí sa síce nechytá, no atmosféru podfarbuje na výbornú.

V siahodlhej konkurencii žraločích thrillerov vyčnieva sympatickou hrdinkou s macgyverovskými schopnosťami prežiť každú šlamastiku. Nepochybujem o tom, že do budúcna poslúži ako inšpirácia bezpočtu videonapodobenín s výrazne slabšími hereckými predstaviteľkami.

Tento osviežujúci trhák má svoje čaro i na veľkom plátne. Ak ste mu ochotní odpustiť neuveriteľné finále, choďte do toho. Tempo má skutočne vražedné.