Tohtoročná sezóna sa zapíše do histórie ako jedna z najslabších za posledné filmové dekády. Blokbastery prepadli (Batman vs. Superman, Deň nezávislosti), pokračovania boli slabé (Lovec: Zimná vojna, Ninja korytnačky 2), prerábky sa veľmi neosvedčili (Legenda o Tarzanovi), zavedené značky sklamali na plnej čiare (Star Trek, Jason Bourne) a dokonca ani tie komiksy nedopadli najlepšie (X-Men: Apokalypsa, Jednotka samovrahov).

Ku koncu roka ako-tak svitá na pár filmových nádejí a jednou z nich je práve neohrozený pátrač Toma Cruisea, Jack Reacher. Osvedčený hitmaker s najžiarivejším úsmevom na meter štvorcový prichádza na jeseň s pokračovaním úspešného filmu z roku 2012. Rovnako ako prvý diel, i tento je adaptáciou knižnej predlohy, v zámorí populárnej série kníh autora Lee Childa. Dodnes je postava vyslúžilého policajta americkej armády Reachera hlavným hrdinom 21 knižiek s kriminálnou zápletkou z vojenského prostredia. Knihy sa tešia obrovskej fanúšikovskej základni, v ktorej nájdeme i Billa Clintona či Stephena Kinga. U nás sa príbehy Jacka Reachera začali predávať až po roku 2000. Aktuálny diel Nevracaj sa adaptuje osemnástu knihu, pričom prvá sfilmovaná časť – Posledný výstrel, čerpala z deviatej. Vo filme teda nejde o priame pokračovanie, ale o samostatný príbeh.

Jack reacher: Nevracaj sa (Jack Reacher: Never Go Back, 2016)

Reacher má svoje vlastné pravidlá. Najradšej pracuje tam, kde by bol oficiálny postup príliš zdĺhavý. Obľubuje zločiny s armádnou tematikou, ktoré na prvý pohľad nedávajú zmysel. Presne ako obvinenie veliteľky Susan Turnerovej (Cobie Smulders) zo špionáže. Túto krásku s doteraz čistým štítom chcel pôvodne pozvať na večeru, no v poslednej dobe okolo nej pribudlo v podozrivom tempe niekoľko mŕtvol. Teraz musí dokázať jej nevinu a začne tým, že ju vytiahne z basy. Zodpovedným sa to samozrejme nebude veľmi páčiť a rozhodnú sa Reacherovi pristrihnúť krídelká. Neváhajú zlikvidovať Jackovu dcéru, o ktorej existencii doposiaľ nevedel. Ako obvykle totiž ide o veľa.

Cruise pre svoj druhý armádny prípad vymenil režiséra Christophera McQuarrieho za ostrieľaného Edwarda Zwicka, ktorý dlhoročne obľubuje vojnovú tematiku. Nakrútili spolu už vynikajúceho Posledného samuraja (The Last Samurai, 2003). McQuarrie si s Tomom pri prvom Reacherovi natoľko sadol, že spolu ukuchtili i perfektnú piatu Mission:Impossible. Nie je prekvapením, že režisér už naplno maká na šiestej časti. Rozvoj multi úspešnej série je na jedného režiséra dostatočné sústo, tak sa radšej rozhodli druhého Reachera vložiť do rúk skúseného Zwicka. Cruise si po producentskej stránke dokáže ustrážiť kvalitu svojich filmov, takže nás s najväčšou pravdepodobnosťou čaká nadupaná akčná kriminálka. Do našich kín vtrhne 20. októbra. Nemastná sezóna si ju už pýta ako soľ.