Od zverejnenia prvého traileru bolo isté, že nás čaká počas jesene jedno veľké prekvapenie. Sci-fi dráma Arrival (v našich kinách pod názvom Prvý kontakt) sa na verejnosti po prvýkrát predstavila v úvode septembra na filmovom festivale v Benátkach. Odvtedy prebehli ďalšie festivalové projekcie a prvotný výborný dojem nezmizol. Snímku kanadského režiséra Denisa Villeneuvea chvália kritiky aj festivaloví návštevníci po celom svete.

Už 10. novembra sa Prvý kontakt objaví aj v našich kinách a pravdepodobne nás teda konečne vytrhne z tohto letargického a nie príliš dobrého filmového roka. Tešiť sa môžu samozrejme hlavne tí, ktorí obľubujú sci-fi, ale je tu rozhodne potenciál zaujať aj širšie publikum. A to vďaka známej trojici hercov v hlavných úlohách – Amy Adams, Jeremy Renner a Forest Whitaker – či prístupnému naratívu.

Prvý kontakt (Arrival, 2016)

Príbeh, ktorý sa odvíja od tajomného príchodu mimozemšťanov na Zem a od snahy ľudí naučiť sa s nimi komunikovať, je založený na cenami ovenčenej poviedke Story of Your Life, ktorú publikoval v roku 1998 americký spisovateľ Ted Chiang. V našich krajoch neznáme meno, ale v rámci súčasných amerických sci-fi spisovateľov ide o jedného z tých najdôležitejších. Získal doteraz štyri ceny Nebula, štyri ceny Hugo a do tretice rovnako štyri ceny Locus. Kto sa zaujíma o literárnu sci-fi, vie, že to znamená veľa.

Viaceré z týchto cien získal práve za Story of Your Life, ktorú si producenti z FilmNation Entertaiment vyhliadli pre filmové spracovanie v roku 2012. Napísaním scenára bol poverený americký scenárista Eric Heisserer, ktorý sa doteraz venoval výlučne hororom, čo v Prvom kontakte asi bude trochu cítiť. Inak sa však zdá, že pôjde o vernú adaptáciu predlohy, v ktorej sa objavuje aj cestovanie časom, či úvahy o ďalšom vývoji ľudskej rasy.

Hlavnou hrdinkou filmu je lingvistka Louise Banks (Amy Adams), ktorú armáda povolá do špeciálneho tímu spolu s matematikom Ianom Donnellym (Jeremery Renner) a plukovníkom Weberom (Forest Whitaker). Ich úlohou je rozlúštiť jazyk mimozemšťanov, ktorých lode sa nečakane objavili na rôznych miestach sveta. Ľudia sú nervózni, zámery návštevníkov neznáme a globálny konflikt je tak na spadnutie.

Prvý kontakt (Arrival, 2016)

Trailery, ktoré výnimočne neodhaľujú zbytočne veľa, naznačujú, že filmárom sa podarilo príbeh zasadiť do našej dnešnej reality výnimočne dobre a snímka tak bude výbornou reflexiou našej aktuálnej situácie, keď sa ľuďom napriek všetkej snahe nedarí významnejšie spolupracovať na riešení spoločných problémov.

Režisér snímky Denis Villeneuve je doma v thrilleroch a mysterióznych drámach. Nie je to hollywoodsky tvorca a jeho filmy sú v mnohých smeroch odlišné od zvyčajnej americkej produkcie, i keď nevyhýba sa konvenčným námetom. Vie ich však posunúť iným smerom a možno sa kvôli tomu niekedy vzďaľuje od masového publika, ale zároveň vie robiť zaujímavé a napínavé filmy. A to je presne to, čo sci-fi dráma Arrival potrebuje.

Recenzie v zahraničných denníkoch a magazínoch film chvália práve za Villeneuveovu réžiu, herecký výkon Amy Adams a príbeh. Máme sa jednoducho na čo tešiť.