La La Land © 2016 Forum Film SK

Povedať o tomto filme, že je to film roka, nie je fér. La La Land totiž znesie porovnanie aj s tými najväčšími klasikami.

A pritom toľko vecí vás od tohto filmu môže odradiť. Plagát nepovie nič, trailer len o málo viac a ešte je to muzikál. A romantika. A ten názov. Nevyzerá to dvakrát lákavo, ale pod možno neatraktívnym zovňajškom, čo aspoň čiastočne kompenzujú populárni Ryan Gosling a Emma Stone v hlavných úlohách, sa skrýva výnimočné dielo.

Originálny názov
La La Land

komédia, dráma, muzikál
2016 / 128 min. / MP
USA

Réžia
Damien Chazelle
Scenár
Damien Chazelle
Regulárne najlepší film roka, ku ktorému sa nič nepribližuje. A to rozhodne nie som fanúšik muzikálov, ale takáto škatuľka La La Land ani nevystihuje. Tradičných muzikálových čísel tu nie je veľa. Časť hudobných scén je totiž vyriešená prirodzene tým, že jednou z hlavných postáv je klavirista, ktorý sem tam koncertuje, či si len tak zahrá. Možno dokonca väčšina scén je naopak dramatická a muzikálovosť sa v priebehu deja vytráca.

Snímka je však výrazne postavená na tradícii jazzových muzikálov z 30. až 50. rokov minulého storočia. Režisér a scenárista Damien Chazelle a hudobný skladateľ Justin Hurwitz sa chceli vrátiť k tomuto vyhynutému podžánru a na svojom koncepte pracovali už od roku 2010. Filmové štúdia však k ich snu nemali dôveru a mohli ho sfilmovať len za cenu nechcených veľkých kompromisov. Neskôr však nakrútili snímku Whiplash (2014), z ktorej sa stal nečakaný kritický i komerčný úspech, čo im otvorilo cestu aj k La La Landu.

Tradične sa začína aj príbeh. Ašpirujúca herečka Mia (Emma Stone) sa vykašlala na vysokú školu a prišla skúsiť šťastie do L. A. Pracuje ako baristka v kaviarni priamo vo Warnes Bros. štúdiách a popri tom neúspešne skúša šťastie na kástingoch. Jazzový klavirista Sebastian (Ryan Gosling) sníva o vlastnom klube, ale od naplnenia tohto sna je riadne ďaleko. Hráva za peniaze, kde sa dá, ale pre svoju neústupčivosť vo veci umeleckej integrity sa pripravuje o finančne zaujímavé príležitosti. Zhodou okolností na seba hrdinovia niekoľkokrát narazia, až sa začnú brať na vedomie. Čo bude s ich snami a životom?

La La Land © 2016 Forum Film SK

La La Land prináša atmosféru muzikálov zo zlatého veku Hollywoodu, ale so súčasnými charaktermi a témami. Strih je pomalý a pokojný, ale dej filmu taký nie je. Veľa scén bolo nakrútených na jeden dlhý záber, čo umožnilo režisérovi veľmi plynulo prechádzať do muzikálových scén a z nich zasa naspäť do dramatických. Aj vďaka tomu muzikálové časti nie sú ako päsť na oko s čím malo problém veľa moderných muzikálov, či hudobných filmov.

Kládlo to však nepomerne väčšie nároky na hercov. Ryan Gosling sa tri mesiace učil hrať na klavíri a spolu s Emmou Stone rovnako dlho trénovali tanec. Všetky scény však vďaka tomu mohli zvládnuť naplno sami a Goslingovi sa dokonca podarilo nahrať všetky klavírne scény na prvýkrát. Režisér a scenárista sa ich do celého projektu snažil zapojiť, čo najviac. Mnohé udalosti, ktoré mladá herečka Mia zažíva, sa naozaj stali na začiatku kariéry niektorému z nich. Osobnú zaangažovanosť je na výslednom počine naozaj cítiť.

La La Land © 2016 Forum Film SK

Opäť sme svedkami prípadu, keď bol film robený s naozaj veľkou radosťou a chuťou. Pre Chazella a Hurwitza je La La Land vysneným projektom, pri ktorom strávili dlhé roky a je tvorivým a tematickým vyvrcholením ich doterajšej kariéry. Gosling a Stone prekonali sami seba a pri tom tiež naplnili svoje staré sny. V tomto sa skrýva aj jedna línia príbehu – sny, realita a ich vzájomný stret.

La La Land je však aj o inom. Je o tých veciach v živote, ktoré sa dajú len ťažko popísať slovami. A taký je aj on sám. Má nečakanú hĺbku a silu, v ktorej sa skrýva veselosť, vážnosť i melanchólia.

Je úžasný a skvelý. Choďte na to do kina!