O pokračovaní kultového Blade Runnera sme v novinkách písali naposledy v roku 2014, keď z projektu odstúpil režisér Ridley Scott. Potom, čo režíroval pôvodný film, mal prirodzene veľký záujem urobiť aj pokračovanie a okolo vývoja projektu sa pohyboval od roku 1999. Pri Blade Runnerovi 2049 ostal v pozícii producenta a sľuboval skorý štart nakrúcania.

To sa nakoniec uskutočnilo počas roka 2016 v budapeštianskych filmových štúdiách. Aktuálne je už film v strižni a pracuje sa na vizuálnych efektoch. Svetová premiéra bola potvrdená na 5. októbra 2017 a do naších kín by sa Blade Runner 2049 mal dostať v rovnaký deň.

Ako už rok v názve napovedá, príbeh dvojky sa bude odohrávať 30 rokov po originálnom Blade Runnerovi. O príbehu bolo zatiaľ prezradené len to, že blade runner – lovec androidov Los Angelskej polície Officer K (Ryan Gosling) narazí na dávno pochované tajomstvo, ktoré môže mať ďalekosiahle dopady. Rozhodne sa tak vyhľadať bývalého blade runnera Ricka Deckarda (Harrison Ford). Z tohto nevieme v podstate nič a môže ísť o čokoľvek.

Teaser trailer, ktorý nájdete na konci článku, však aj tak vzbudil veľkú vlnu pozitívnych ohlasov. Sľubuje totiž zaujímavú atmosféru s výraznou vizuálnou a hudobnou zložkou filmu. Na režisérsku stoličku sa posadil Kanaďan Denis Villeneuve, ktorý nedávno zaujal jedným z najlepších filmov minulého roka, Prvým kontaktom (Arrival) a už viackrát v minulosti dokázal, že vie nakrúcať neortodoxné snímky. A práve jeho posledný počin zas ukázal, že to vie urobiť v aj pre široké publikum stráviteľnej podobe, ktorá však nie je na úkor kvality.

Dôležitou postavou v štábe bol aj anglický kameraman Roger Deakins, ktorý okrem dvoch spoluprác s Villeneuvom, pravidelnej práci s bratmi Coenovcami a množstvu iných titulov nakameroval Skyfall, či The Shawshank Redemption. Na konte má tri ceny BAFTA a neskutočných 13 nominácii na Oscara. O hudbu sa postará uznávaný islandský skladateľ Jóhann Jóhannson, ktorý s Villeneuveom rovnako robil na viacerých filmoch, naposledy to bol práve úspešný Arrival.

A aby toho nebolo málo, tak na scénu sa vrátil aj 78 ročný Hampton Fancher, spoluscenárista Blade Runnera, ktorý si zopakoval svoju úlohu a scenár Blade Runnera 2049 napísal spolu s mladším kolegom Michaelom Greenom, ktorý okrem iného aktuálne píše pokračovanie Votrelcov (Alien: Covenant).