Paterson © 2016 ASFK

Paterson

Michal Klembara
Michal Klembara
Recenzia

Paterson, nenápadná novinka scenáristu a režiséra Jima Jarmusha, je dráma, v ktorej sa po celý čas neudeje nič zlé a pri ktorej sa naopak zasmejete.

Originálny názov
Paterson

komédia, dráma
2016 / 118 min. / MP 12
USA

Réžia
Jim Jarmusch
Scenár
Jim Jarmusch
Jarmushov rukopis sa nezaprie, ale aj tak je to v mnohom iné. Hlavní hrdinovia sú obyčajní ľudia, ktorí žijú svoje obyčajné životy. Od okolia ich odlišuje azda len to, že sa majú dobre. Paterson (Adam Driver) a Laura (Golshifteh Farahani) sú manželia. On je vodič autobusu v mestskej hromadnej doprave, ona sa doma pokúša naplniť svoje bohaté plány. Majú sa radi, majú pre seba pochopenie a podporujú sa. Nemajú viac ako ostatní, ale stačí im to.

Paterson je okrem mena hlavného hrdinu aj názvom miesta, v ktorom sa dej odohráva. Paterson je na prvý pohľad obyčajné americké mesto, ale v minulosti učarovalo mnohým pre americkú literatúru dôležitým básnikom. A básnikom je aj sám Paterson. Podľa Laury veľmi dobrým, ale on nemá väčšie ambície.

Tak ako Paterson nachádza inšpiráciu pre svoje básne v momentoch všedného dňa a života, aj Jarmush hľadá poéziu vo všednosti mesta. Každý detail na obraze sa tak počíta a nič nebude náhoda.

Paterson © 2016 ASFK

Paterson a Laura sú maximálne uveriteľní ľudia, žiadne figúrky. Najmä herecký výkon Adama Drivera stojí za pozornosť. Ešte stále v podstate začínajúci herec doteraz nemal hlavnú úlohu, ale už sa dostal aj do pozornosti širšieho publika a to najmä vďaka úlohe zlosyna Kyla Rena z posledného dielu Star Wars. Úloha obyčajného vodiča autobusu mu však sadla omnoho viac. Iránsku herečku Golshifteh Farahani si môžete pamätať napríklad z Exodusu Ridleyho Scotta, kde stvárnila Nefertari, manželku Ramezesa II.

Film nám ukáže presne sedem dní zo života dvojice, kamera si však primárne všíma titulnú postavu. Jeden deň je ako druhý, každý takmer rovnaký. Raňajky, odchod do práce, riadenie autobusu, obedná pauza, opäť autobus, príchod domov, vychádzka so psíkom s prestávkou na skutočne jedno pivo. Paterson pomedzi to počúva rozhovory ľudí v autobuse, stretáva kamošov v bare a píše básne vždy, keď má chvíľu osamote. Laurin deň je iný, vždy v niečom iný. Vyrába rôzne veci, maľuje, pečie. Možno z nej bude pekárka. Ich dom sa však zo všetkého mení najviac.

Paterson © 2016 ASFK

Film sa sám stáva poéziou. Nemusíte ju však mať inak radi, aby ste si Patersona užili. Jim Jarmusch sa nám zrejme snaží povedať to, čo možno bude znieť otrepane, ale mnohí na to už zabudli. Zo života, aj jednoduchého a na prvý pohľad nudného, sa dá tešiť. Je sa z čoho.

Snímka Paterson je rovnaká. Akcia žiadna, tempo viac ako pokojné. Vďaka pomalosti si však môžete vychutnať všetky obyčajné zábery. Zasmejete sa a to celkom často.

Nenavnadil som vás? Odhoďte všetky predsudky. Ak máte pocit, že to nie je film pre vás, možno máte pravdu. Ani pre mňa nebol, ale oplatilo sa ho vidieť.