Summit Entertainment Summit Entertainment

Na jeseň 2014 vpálil do kín nenápadný akčný film režírovaný bývalými kaskadérmi a pre fanúšikov žánru znamenal malé Vianoce. Prvý diel Johna Wicka vdýchol nanovo život dlhodobo stagnujúcej kariére Keanu Reevesa a rovnako oživil vizuálny štýl hitmanovských vyvražďovačiek á la ázijská tvorba Johna Woo.

Nápaditá akcia s prvotriednymi bojovými choreografiami v bombastickom videoklipovom podaní nadchla nielen filmových, ale aj videoherných maniakov. Príbeh elegantného vraha na odpočinku bažiaceho po pomste stál len približne 20 miliónov dolárov a dosiahol celosvetovú popularitu, takže nikoho neprekvapí, že si dnes môžeme zájsť do kina na jeho pokračovanie.

Originálny názov
John Wick: Chapter 2

dráma, akčný, triler
2017 / 122 min. / MP 15
USA

Réžia
Chad Stahelski
Scenár
Derek Kolstad
Dvojka priamo nadväzuje na záver prvej kapitoly. Sledujeme, ako si John vybavuje účet s neprávoplatným držiteľom jeho milovaného auta, resp. s početnou prevahou jeho na smrť odsúdených kumpánov. Po vyčerpávajúcom úvode by hlavný hrdina konečne rád zakopal vojnovú sekeru a začal sa venovať aktivitám hodným dôchodku, no to by nesmel byť legendárnym smrtonosom s poriadne temnou minulosťou. Tá mu zaklope na dvere v podobe taliansko-amerického mafióza Santina D´Antonia. Odmietnuť podať pomocnú ruku mafii sa nevypláca, o čom svedčí následne vypálený dom. Pokojný dôchodok sa odkladá na neurčito, najprv je nutné splniť krvou spečatený záväzok.

Druhá kapitola Johna Wicka pracuje s pomerne úsporným príbehom, no o to viac priestoru dostáva mytológia tajuplného sveta nekompromisných zabijakov. Wickov svet akoby fungoval vo svojom vlastnom vesmíre preplnenom nájomnými vrahmi operujúcimi na rôznych úrovniach a to absolútne bez prítomnosti policajných zložiek, či tajných služieb snažiacich sa kriminálnikov zastaviť.

Divák však nemá problém na túto hru pristúpiť, necháva sa vtiahnuť do sveta neradno porušiteľných pravidiel. Dozvieme sa viac o tajuplnej učtárni, nazrieme do talianskej pobočky hotela Continental, spoznáme i najnovšie trendy takticky upravených pánskych oblekov či vhodných arzenálových doplnkov.

Summit Entertainment

Chudobnejší príbeh sa snaží režisér Chad Stahelski zakryť pestrejšími lokalitami a okázalejšou akciou. Nazrieme do zákutí rímskych katakomb, bočných uličiek či dlhočizných schodísk, na ktorých sa odohrajú krvavé súboje v už minule nastolenom akčnom štýle.

Keanu Reeves aj napriek pokročilému veku vládne stále tvrdou rukou. Nezlomný charakter odhodlaný bojovať pod ťarchou strelných či bodných rán až do posledného dychu mu divák bezvýhradne verí. Nepriateľov v čoraz väčšom množstve kosí okrem strelných zbraní v divokom tempe aj holými rukami a občas sa neštíti prísť s niečím prekvapivejším ako napr. s obyčajnou ceruzkou.

Silnou stránkou sú známe tváre vo vedľajších úlohách. Nemyslím len Iana McShanea, ktorý sa pre postavu vedúceho hotela hádam aj narodil, ale poteší najmä Laurence Fishburne ako ošarpaný kráľ podsvetia s nejednoznačnou motiváciou. Vidieť Reevesa s Fishburneom po Matrixe opäť pokope je pre fanúšikov malý splnený sen, hoci sa bývalý Morpheus na obraze dlho neohreje. Možno nám to scenáristi vynahradia v tretej kapitole. Ďalšie známe meno, ktoré sa mihne dejom, je Franco Nero ako vedúci rímskeho Continentalu.

Summit Entertainment

Slabšou stránkou je absencia plnohodnotného zlosyna, ktorý by bol pre Johna Wicka skutočnou výzvou ako v jednotke Michael Nyqvist. Talian Riccardo Scamarcio ako slizký Santino D´Antonio predsa len veľa vody nenamúti, hoci podľa scenára drží Johna v šachu. Lepším súperom bol Wickovi raper Common v úlohe zabijaka Cassiana, ktorý obstaral najmä v metre skutočne zaujímavý duel. Hluchonemú vrahyňu nemá zmysel spomínať.

Akcie je však dostatok a v druhej polovici začne byť o niečo zaujímavejšia. Finálna prestrelka v zrkadlovej galérii podfarbenej neónom je vyslovene lahôdková a patrí k tým, ktoré si zapamätáte. Adrenalínom nasiaknutý dej ubehne pomerne rýchlo, vizuálny štýl filmu je úchvatný a po akcii bažiaci fanúšikovia dostanú po čom túžia.

John Wick 2 tak ponúkol solídnu zábavu s prísľubom poriadne krvavých zajtrajškov. Čaro prvého dielu, v ktorom sme spoznávali legendou opradeného čističa, však ostalo neprekonané.

P.S. Pes to tentoraz prežil.