Originálny názov: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Žáner: akčný, dobrodružný, fantazíjny
Minutáž: 130 minút
Krajina: Veľká Británia, USA
Rok: 2011
Prístupnosť: MP 12

Réžia: David Yates
Scenár: Steve Kloves, J.K. Rowlingová
Kamera: Eduardo Serra
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú: Ralph Fiennes, Michael Gambon, Alan Rickman, Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Evanna Lynch, Domhnall Gleeson, Clémence Poésy, Warwick Davis a ďalší

Harry Potter a dary smrti II (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011)V roku 1997 vyšla prvá kniha zo sedemdielnej série. O päť rokov na to prišlo do kín jej filmové spracovanie. Posledná kniha uzrela svetlo sveta o päť ďalších. Píše sa rok 2011, na strieborné plátna prichádza druhá časť Darov smrti a trinásť rokov histórie Harryho Pottera vrcholí. Novinári píšu o veľkom závere, film sprevádzajú plagáty s nápisom „It all ends here“.

Naozaj je Harrymu koniec? Osobne o tom silne pochybujem. Fenomény tak ľahko nezomierajú. Napovedá tomu aj projekt < href="http://www.pottermore.com">Pottermore, ktorý Rowlingová rozbieha. Takže určite ešte nie je tak celkom za čím smútiť. Vráťme sa však k fragmentu celej mozajky: ôsmemu filmu. Aj keď ako som sa dozvedel v jednej paródii, je jedno, ako sa o ňom vyjadríte, aj tak naň pôjdu milióny ľudí a zarobí majland.

Dary smrti priniesli prvýkrát Potterovi tretiu dimenziu. Už ich prvá polovica mala byť v 3D, nevyšlo to z časových dôvodov a ja som si vtedy povedal: našťastie! Väčšina filmov používa 3D, lebo je to teraz „in“ a buď tomu prispôsobia celý obsah, alebo sa na to vykašlú a vy si takmer nevšimnete, že sledujete niečo 3D. Dary smrti 2 nie sú ani jedným z týchto prípadov. Režisér David Yates to nechcel preháňať, aby film nebol 3D na úkor príbehu, ale to ani nepodcenil. Výsledkom je niekoľko pôsobivých 3D scén, ktoré zároveň nenarúšajú celkový dojem z deja.

Druhý element, na ktorý by som rád upozornil, je humor. David Yates vtiahol do deja Polovičného princa veľa vtipných okamihov a zmenil šiestu časť na teenagerskú drámu. Za to som ho vtedy nepochválil a nebol som veľmi nadšený, keď vyhlásil, že v ďalšich Potterovkách bude pokračovať podobným smerom. Zdalo sa mi to neadekvátne najmä v spojení s vrcholom série, ktorej ústrednou témou je smrť. No David Yates ukázal, že humor je najlepším liekom na nešťastie a zopár vtipných momentov presvetlilo temné časy sveta čarodejníkov.

Harry Potter a dary smrti II (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011) Harry Potter a dary smrti II (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011)

Príbeh sa však stále niesol v desivej, tiesnivej atmosfére vojny, katastrofy a nezvratného konca. Postavy hrali boj s časom, či už tie dobré, alebo zlé. Obom stranám šlo o všetko, predovšetkým o život. Dokonca aj chudáka Voldemorta mi bolo ľúto, keď som pozoroval, ako prichádza o svoju moc, nesmrteľnosť a stáva sa zraniteľným. Na záver to bol už iba zúfalý muž bojujúci o prežitie. Nebola núdza o boj a akciu, ani o emócie a nostalgiu. Všetko sprevádzali prvotriedne efekty a kopa mágie.

V hrubom konštatovaní si v Daroch smrti 2 príde na svoje každý fanúšik Harryho Pottera a dokonca aj dobrého filmu. Medzi nedostatkami možno spomenúť snáď iba deficit niektorých postáv, zľahčenie významných knižných momentov a priamočiarosť deja vedúceho k jednoznačnému záveru.